Wednesday, March 20, 2013

Kremšnita ili Krempita


kremšnite ili krempite…. ovo su mojima najdraže lagane, osvježavajuće..Stavljam recept a moje omladince i na traženje iako ima krempita (kremšnita).. ima  puno recepti, pa nek se nađe i moj  no sve su to nijanse u receptima..


krempite ili kremsnite




Sastojci



  •  10 jaja

  •  35 dag dag brašna (pola oštro pola glatko ili samo glatko)

  •  30 dag šečera u prahu

  •  2 vanilin šečera

  •  1 l vode

  •  1,5 l mljeka

  •  1/2 paketa lisnatog tijesta (od 1/2kg) a 2 kore

  •   (u amjenu od 35 dag brašna od toga 15 dag gustina ako imate)

  •   mrvicu soli+par kapi limuna a mješati bjelanjke-snjeg..

  •  10 dag šečera u prahu a bjelanjke



Priprema




  1. Priprema- KORE:

    Prvo ispecite kore od lisnatog tijesta (dovoljno je 1/2 pakovanja od 500 gr). Polovicu tijesta podijeli na pola, ra valjaj  koru malo više od veličine pleha jer se pecenjem skupi. Pleh isplahni hladnom vodom na onoj strani na kojoj će se peći kore. Staviti koru i i bosti vilicom, na par mjesta.. Peci   dok ne požuti  cca 5-8 min.  Prvu koru stavi na dno, a drugu ostavi  a gore i  narežite je na kocke. Ako želite mekaniju koru gore  posložite kocke jednu do druge na vruću kremšnitu… A ako volite hrskaviju staviti kad se ohladi  sutradan…


     


    a ovo vam je potrebna  tepsija (pleh) vel.35x25cm..   tepsija je visoka 6 cm i ispadne vrhom puna..




  2. KREMA: Odvojiti od 1,5 litre mljeka + 1 l vode  i te količine i dvojimo 5 dcl vode  koje ćemo i mješati sa šečerom u prahu, vanilin šečerom,  brašnom (pola glatkog.. pola oštrog ili samo glatko ..bitno je kvalitetno brašno  kao Podravka )  ako imate gustin  dodajte ga (15 dag gustina i 20 dag brašna )  i i mješajte u glatku smjesu  mutilicom.. Posebno žumanjke i mješajte sa šečerom u prahu i vanilin šečerom u pjenastu kremu dok žumanjci  ljepo ne ažute  tj.. pobijele..U to ubaciti fino  i mješano brašno sa vodom  da dobijemo glatku smjesu..Ostatak od 1,5l mljeka i ostatka 1/2l vode   stavite kuhati u dovoljno veliku posudu  ( moja jevel. 7l ) i prije nego provrije  mljeko sa vodom  umiješajte ra mućeno brašno sa šečerom i žutanjcima i mutilicom mješajte u krug praveći osmice  i ljevo desno.  U isto vrijeme   mješajte drugom rukom mikserom (ako imate mikser stajaći sa posudom  još bolje.. ili  multipraktik ako vam u njega stane 10 bjelanjaka a miksati).. No  najbolje je da vam neko od ukućana miksa bjelanjke (dok vi miješate kremu sa žumanjcima) .. ***AKO IMATE MIKSER NA STALKU  ONDA NETREBA POMOĆ   MIKSER MIJEŠA SAM***** Čistim metlicama mikserom  miješati bjelanjke   sa  10-tak dag šečera u prahu  ..mrvicu soli i par kapi limuna ili octa, ponekad dodam i sok od pola limuna..onda ima isto finu aromu..ali to nije po receptu ali   daje fini šmek…

     Bitno je istovremeno mješati  i bjelanjke i žumanjke po ovom receptu..   Nakon što  vidite da je krema dovoljno gusta…. teško mi je reći koliko minuta  miješam  ( nekih 10-15 min  malo više ili manje) no to se vidi  dok miješate da se krema gusne  kao a  puding. Maknite posudu sa  žumanjcima sa vatre i pustite  2-3 minute da se prohladi  i umiješajte kuhačom  ili mutilicom  bjelanjke  lagano od sebe prema djeli..i tako u krug..


    Kada su se sjedinili bjelanjci sa umanjcima kremom, i lijte u tepsiju na već stavljenu koru, poravnjte špahtlom..  Ja ne vraćam kremu natrag  još kuhati jer je krema dovoljno gusta.. Neka se stisne preko noći  u frižideru..


    Ujutro se  umoci nož u toplu vodu i narežu  (uvijek imam običaj svaki put kad napravim re nožem ponovo ga obrisati ubrusom i u vodu ..inače tako režem pite ..kolače..)..


    Ako prvi put niste  onako adovoljni ne odustajte..kako su ukusi ra ličiti  tako možete kremu prilagoditi  sebi..pa dodati 1 -2 žlice brašna ili čak odu eti.. Ako ih niste radili..drugi treći put ćete krempite napraviti  sa velikom lakoćom..




  3. Ako vam kojim slučajem ostane malo više kreme   ulijte višak u djelice..   Poslagala sam na dno oreo keksiće i urtasila..

    Ovako radim i voćne kremšnite;  Ulijem  pola smjese  posložim voće  npr višnje ili ocijeđeno voće i rumtopfa ..pa dobijem voćnu krempitu..




  4. Umjesto oreo keksa možete staviti piškote ili voće i rumtopf-a..Br a i ukusna poslastica dok čekamo  krempite sutradan..

  5. Krempita od domaćih jaja je  žuta  lijepša  boja… kao lijevo na slici.. U slast!!



Posluživanje


Krempite uvijek napravim dan ranije (navečer) da se stisnu preko noći  u frižideru.. Sutra se jako ljepo režu.. Imam i kalup raste ljivi četvrtasti  a krempite, torte.,  ali sam navikla na tepsiju  i  jedino prvu malo teže i vadim, ali ostale se ljepo vade..


Ako želite krempite a  manju tepsiju 20x35cm  onda imam omjer   6 jaja,  (25 dag brašna ( 10 dag glatkog +5 dag oštrog+ 10 dag gustina), 20dag šečera u prahu, 2 vanilin šečera  a stavljam kako kad  ako imam gustin dobro a ako ne be gustina) 1,5 l mljeka (pola vode pola mljeka) + 1 vanilin šečer..


 


Source: http://www.coolinarika.com/recept/kremsnita-ili-krempita/


Recept sam pokupila od g-đe koja je  radila kremšnite u agrebačkom slastičarstvu..  Napomenula mi je gđa da je važno *kvalitetno brašno* i   miješanje istovremeno  kreme sa žutanjcima i bjelanjke mutiti istovremeno..







Kremšnita ili Krempita

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice