Saturday, March 23, 2013

Baklava


baklava




Sastojci



  •   T I J E S T O

  •  25-30 dag brašna

  •  2 žlice ulja

  •  1,5-2 dcl mlake vode

  •   sol i ocat ili jednostavno kupite

  •  1 kg gotovih kora a baklavu (+1-na deblja kora)

  •   N A D J E V

  •  80 dag oraha (pola mljevenih..pola sitno sjeckanih)

  •  30 dag tirita ( ili ako vam se ne da radit pre le/mrvice/)

  •  25 dag putra (domaćeg ako nemate onda maslac)

  •  3 dcl ulja

  •  10 dag grožđica ako ih volite a može i be njih

  •  20 dag šečera u prahu

  •   cimeta po želji, nije u receptu no mi ga volimo

  •   T I R I T

  •  3 jaja veća

  •  25 dag maslaca

  •   brašna po prilici

  •   ili jednostavno u amjenu gotove pre le ako vam se ne da raditi

  •   S I R U P ( aljev ili agda)

  •  80-90 dag šečera ( to po želji može se i smanjiti ali onda i vode manje)

  •  8 -9 dcl vode

  •  2 limuna ( 1 limun sok a jedan na ploške be koštica ispod gornje deblje kore)

  •   šipka od vanilije ili vanilin šečer

  •  2 žlice meda



Priprema


Težina:

Srednje ahtjevno



  1. TIJESTO & KORE a baklavu:  Od brašna i ostalih sastojaka napravite tanke kore  kao a štrudle tanko… Na daski prosijte brašno kro sito, u sredinu stavite ulje i nožem i rađujte tijesto dodajući mlaku vodu, kojoj ste dodali sol i ocat. atim tijesto i rađujte rukom  tucite ga o dasku (Vidi se u VIDEO RECEPTU a ra vlačenje kora  a savijaču, štrudlu ili pite…  kao  i OVDJE u receptu a ličku masnicu istoima video), tako dugo dok ne postane glatko. Tako glatko tijesto  ra dijelite na dva dijela, oblikujte loptice, premažite ih uljem i prekrijte  krpom  na toplom mijestu ili u pro irnoj foliji ili vrečici ,  da miruje cca 1/2 sata.

    Stolnjak ili veću krpu pospite brašnom, tijesto valjkom malo i valjajte, a atim ga rukama dalje ra vlačite dok ne postane pro irno  Vidjeti u video receptu . Deblje okrajke, ako ih ima  odrežite,u veličini lima, a tijesto ostavite obave no da se malo posuši  na raku, te prije željenog nadijevanja poškropite cijeli list rastopljenom masnoćom.


    Ako vam se na da raditi kupite 1 kg gotovih kora  i 1-u koru deblju a na vrh (kupujem ih na placu kada mi se ne da raditi)..


    Kore pripremiti tako da se obrežu  da na kore stavimo veličinu tepsije (koristim veliki crni lim i pecnice) i iscrtamo  ..maknemo tepsiju i i režemo veličinu…Ako nam ostanu trake i njih iskoristimo na način da u amjenu jedne kore stavimo par traka jednu do druge…prekrijemo nadjevom..




  2. T I R I T :  trebaju nam  3 veća jaja, 1 putar ili 25 dag maslaca, brasna otprilike (tako piše i u receptu..rijetko ga radim možda sam 2x uživotu radila tirit i brašno sam stavljala  onako odokativno kako bi mi dobro ispalo,  slično kao  tijesto  kao  a juhu  kad radite  na ribež)

    Umutite jaja,dodati  malo ohlađen ne vruči  otopljen maslac  i dodati  brašna, umijesiti  i onda protrljati  med dlanovima i i valjati u male, poput riže velike mrvice  (kro   ribež ono sitnije a mrkvu).

    Dobijemo mrvice tirita koje se  par dana naprave prije  nego što radimo baklavu jer se mora prosušiti na sobnoj temperaturi. Ako ih nismo prosušili onda onda napravljene mrvice tirita ispržimo na maslacu …


    No u amjenu su meni solidna amjena  i krušne mrvice ili pre le.. Jer treba tu vremena,  volje itd..




  3. N A D J E V:  Orahe sameljemo pola a pola ih grubo nasjeckamo ili u multipraktiku na grubo sasjeckamo.. Pomiješamo sa 20 dag šečera u prahu  dodamo   tirit (pržene mrvice) ili pre le , mrvice što je puno jednostavnije.., grožđice i cimet ako ih volite  cimet nije u originalnom receptu)………….. atim ide

    SLAGANJE I PRIPREMA:


    Tepsiju (koristim crnu veliku i pećnice) poma ati ju   rastopljenim maslacem  i uljem  i složimo na dno 4-5 listova tankog tijesta, koje ste i re ali prema veličini tepsije. Svaki list tijesta poškropiti rastopljenim maslacem i uljem.. Nakon  tih 4 ili 5 kora koje ste nama ali svaku preljevom od ulja i maslaca.. pospite sa nadjevom od oraha šečera u prahu..I tako posložite po dvije kore, ali svaku poškropite  preljevom od ulja i maslaca pa opet  nadjev  dvije kore  i tako dok ne potrošite sav  nadjev  i tako sve do kraja..Ono što ostane preljeva politi na kraju..


    Ostavite 4-5 kora i jednu deblju a  kraj.. Te  adnje kore poškropite svaku posebno be nadjeva.. stavite tanko nare ane kriške limuna (odstraniti kolutima  koštice) koje poslje maknemo ajedno sa gornjom debljom korom koja u biti  kasnije  se baci a štiti da se gornji sloj baklave  da ne bude ispupčana ili  da ne agori.


    Prije nego što idemo staviti peći baklavu..I režemo ju na kocke ili trokute ili rombove u duž i poprijeko. Pečemo ju na srednjoj temperaturi  na 140-150°C  (rernu prethodno dobro agrijati pa smanjiti temperaturu) oko sat vremena, pa  možda i duže.Treba  na kraju  biti  rumena boju i ispod one astitne  gornje deblje kore… Od vremena do vremena  temperaturu podignem pa malo i smanjim pa eći da baklava ne pregori..


    U međevremenu dok se baklava pece.. pripremimoo sirup (u receptu piše agda a netko ove i aljev a ja ovem sirup)


     




  4. S I R U P  ( aljev ili agda): jako bitno je a dobru baklavu (ovako doslovce sam dobila u receptu i toga se držim).. obično ide 1 kg šečera 1 l vode ..

    Staviti  sečera koliko elite, netko stavi kilu netko dvije, ovisno o velicini baklave i tepsije. Vode staviti  onoliko koliko je potrebno da se prekrije šečer, ni vise ni manje od 1 cm, i staviti kuhati  lagano na vatru. Važno je da  od trenutka kad voda počne vriti, kuhati  7 minuta  ne više, dakle od trenutka početka kad avrije, ne od trenutka stavljanja na vatru.


    Kvalitet agde provjeriti i medju dva prsta, mora se lagano lijepiti a prste  provjeriti i među dva prsta…


     VAŽNO je i pravilo a sirup : ako je baklava topla, sirup ili agda   aljeva se  hladna, ili obrnuto, ako je baklava vec hladna, agda se polijeva dok je jos topla..


    Kad je baklava pečena, šefrkom (kutlača a juhu)  alijevati, polako sve dok ne potrošite sav sirup.. Mora se stavljati  sirup(ili agda , aljev) polako jer će vam se u suprotnom sve poignuti i ra bježati ..Bitno je da bude ljepo gore ravna  i ljepe rumene latno smeđe boje…Kad je alivena   sirupom poklopiti  je drugom tepsijom u koju ulijemo malo hladne vode…Ostaviti obave no  preko noći na hladnom ili još bolje u frižideru  (cca 12h) da ljepo upije sirup...






Posluživanje


Ima puno recepti,… pa pogledajte u pretraživanju


i i aberite onu koja Vama najviše odgovora..Ovo je samo onako kako ja radim baklavu iako radim i voćne baklave i sa jogurtom…Ovu radim jer je neki moji gosti vole..


Inaće ima i varijanta koju moja kolegica radi na način da posloži sve kore i svaku posebno poškropi uljem i maslacem i stavi u sredinu sav nadjev  pa ostatak kora… Sve ostalo kao gore u receptu…Isto je jako fina i dijeluje kao pita baklava.. meni sedopada i tako…U slast!!!


 


Source: http://www.coolinarika.com/recept/820845/







Baklava

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice