Saturday, March 23, 2013

Cevapcici


cevapcici1




Sastojci



  •  1 kg. mljevene junetine (15 % masnoce)

  •  2 dl. kisele vode

  •  2 cajne kasike bibera

  •  2 cajne kasike sode bikarbone

  •  3 kasike luka u prahu

  •  2 kasike b. luka u prahu

  •   soli po elji (ja stavim 2 kasikice)



Priprema




  1. Smjesu a cevapcice pravite dan prije upotrebe jer treba da odstoji u fri ideru preko noci.

  2. Po pravilu cevapcici se prave od junetine i ovcetine ali ja ih pravim samo od junetine.

  3. a cevapcice se koristi malo masnije meso.

  4. Meso a cevapcice treba da je premljeveno dva puta prije dodavanja ostalih sastojaka.

  5. Meso posolite i pobiberite te dobro promijesajte.

  6. U kiselu vodu stavite sodu bikarbonu pa kad “u vrista” i soda se “smiri”, dodajte oba luka u prahu i promjesajte.

  7. Kiselu vodu atim dodajte u meso i dobro, dobro promijesajte.

  8. Meso pokrijte sa celofanom i ostavite u fri ider preko noci.

  9. Cevapcice oblikujem u pomoc masine koja ima nastavak a cevapcice.

  10. Ukoliko radite sa rukama, na dlanove mo ete staviti malo ulja da bi ih lakse oblikovali.

  11. Prije pr enja cevapcica predjite tavu ili rostilj sa komadicem maslaca(prije se stavljao loj) a atim pr ite cevapcice.

  12. Dok se cevapcici pr e, somun prepolovite na pola pa stavite unutrasnjom stranom na cevapcice, da se somun upari i poprimi miris.
    Cevapcice obicno serviram u dobro isjeckan luk koji se malo posoli ili sa kajmakom.

    Prijatno!




Posluživanje


Ma koliko se mi svi trudili da napravimo “prave” cevapcice, jedni pa jedni su oni sa Carsije. Sa adnje posjete Sarajevu (a na alost bilo ih je samo 3 puta a ovih 17 godina) donijela sam i carsijske cevape icon smile )))


 


Source: http://www.coolinarika.com/recept/737425/







Cevapcici

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice