Salčići, salarice ili salnjaci… kako vam draže…
Kiselo testo a salčiće ili salnjake, kako ih još na ivaju u nekim krajevima, se „radi pod rukom“ i teško ga je opisati, ali ajde da probamo
Priprema:
Prvo, salo se radi , tj, omekšava i gnječi, tupim nožem i kad je meko. Ja ga obično ostavim preko noći na radijatoru da se odmr ne polako i da bude blago toplo dok ga nožem odvajam od opni.
Odvajaju se nožem sve one sitne opne i žilice, nije br o i nije lako, ali je lepše nego kad se samelje u mašini, verujte mi, i lakše se posle dodaje testu…
Koliko treba sala ? Pa a ovih 24 komada salčića ide 1kg brašna i obično ode 0,5 kg sala ili čak i manje, avisi koliki je komad sala kad ga kupite…
Od cele nenačete pakle 1kg mekog brašna odu mem tek toliko koliko je potrebno a posipanje po stolu u toku i rade, recimo nekih 100g.
Ostalo brašno stavim u vanglu, u njega dodam 100gr šećera, kvasac svež i prethodno otopljen u 3dcl mlakog mleka…
U toku mešanja dodam još malo mlake vode ako mi se testo učini tvrdo…
Ne dodaje se ni jaje ni ulje, nači, pravimo čisto kiselo testo…
Onda ga posle pola sata još jednom premesim i ra valjam po stolu u pravougaonik. Na pola pravougaonika stavljamo salo (vidi se na slici) a drugom polovinom preklopimo. Pa onda opet rastanjimo oklagijom na stolu i ponovimo postupak sve dok ima sala u činiji… Od 0,5 kg sala bude a 3 prema ivanja…
Na kraju se testo rastanji na debljinu od neka 3 milimetra…
Sečem ga u kocke, filujem, (fil je kod mene bio Nutela i pekme od šljiva), a postupak umotavanja u ove mašnice vidi se na slici… nije teško…
Peku se u prethodno dobro agrejanoj rerni, 250-275 c .
Ne trba ih dugo držati u rerni, 10-15 minuta je dovoljno, br o počnu da rastu i da rumene. Kad su pečeni vade se odmah i tepsije da ne bi upili mast koja je u toku pečenja iscurila i njih kao višak, posipaju se prah šećerom… i PRIJATNO !!!!
Salčići, salarice ili salnjaci… kako vam draže…
0 comments:
Post a Comment