Recept a kroasane
Reč kroasan je francuskog porekla, i nači polumesec. Prema legendi, prvi su ga napravili austrougarski pekari, u čast odbrane Beča od turaka, sa idejom da asocira na otomanski simbol polumeseca.
Kroasan se prvi put vanično pominje u francuskim kuvarskim recen ijama i druge polovine 19. veka, a recept a kroasan kakav danas po najemo, pronadjen je u francuskim kuvarima sa početka 20. veka.
U današnjem videu koji smo pripremili a Vas, poka aćemo Vam kako se prave kroasani u domaćoj radinosti, ručno. Kroasani napravljeni kod kuće mogu isto tako da budu veoma meki i ukusni.
Sastojci:
- 1/2 kvasca
- 1,5dl toplog mleka
- 1dl vode
- malo ulja
- 2/3 margarina
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- žumance
- 2 kašike mleka
- 2 kašike ulja
Priprema:
Kvasac ra mutiti sa mlekom i kašikom šećera, dodati vodu i malo brašna pa sve kašikom ra mutiti. Sipati malo ulja pa dodati brašna i umestiti testo, ni mekano ni tvrdo pa ostaviti oko 15 minuta da odstoji.
Kad je testo odstajalo podeliti ga na 16 delova tako sto ga ra vučete u dugačku veknu, i delite ga na pola, pa atim polovine na pola, i tako dok ne dobijete 16 delova. Napraviti kuglice i ostaviti da odstoji par minuta.
Svaku kuglicu ra vući u krug prečnika 20cm, i na svaki narendati margarin (najbolje da ga aledite), pa sve naslagati jedno na drugo.
Na adnji ra vučeni krug ne ide margarin.
Pobrašnaviti površinu i krugove (sad liči na tortu) i ra vući u veliki krug. U eti nož a picu pa iseći na 32 dela (trougla). Kroasane možete puniti eurokremom, salamom ili šunkom, ili viršlom, Kada postavite punjenje, svaki trougao lagano rukom ra vući i urolati.
Opciono, da bi im sredina ispala tanja, mo ete ih na donjoj strani (najkraćoj od tri strane) pre rolanja aseći na sredini, i ra dvojiti asečene krajeve prema unutra.
Ra mutiti žumance sa 2 kašike ulja i 2 kašike mleka pa gornji deo kroasana prvo umakati u tu smesu ili ma ati četkicom, pa atim u susam, i redjati na podma an pleh.
Rernu u toku rolanja uključiti i ugrejati na 40-50 stepeni.Poslagane kroasane poprskati sa malo vode, onako prstima, i staviti ih da kisnu.
Posle 15 minuta i vaditi i rerne, pojačati na 180-200 stepeni pa kad se rerna ugreje vratiti da se peku još 30-40 minuta. gotovi su kad fino porumene.
Pečene kroasane prema ati uljem i četkicom.
Prijatno.
Recept a kroasane
0 comments:
Post a Comment