kremšnite ili krempite…. ovo su mojima najdraže lagane, osvježavajuće..Stavljam recept a moje omladince i na traženje iako ima krempita (kremšnita).. ima puno recepti, pa nek se nađe i moj no sve su to nijanse u receptima..
Sastojci
- 10 jaja
- 35 dag dag brašna (pola oštro pola glatko ili samo glatko)
- 30 dag šečera u prahu
- 2 vanilin šečera
- 1 l vode
- 1,5 l mljeka
- 1/2 paketa lisnatog tijesta (od 1/2kg) a 2 kore
- (u amjenu od 35 dag brašna od toga 15 dag gustina ako imate)
- mrvicu soli+par kapi limuna a mješati bjelanjke-snjeg..
- 10 dag šečera u prahu a bjelanjke
Priprema
- Priprema- KORE:
Prvo ispecite kore od lisnatog tijesta (dovoljno je 1/2 pakovanja od 500 gr). Polovicu tijesta podijeli na pola, ra valjaj koru malo više od veličine pleha jer se pecenjem skupi. Pleh isplahni hladnom vodom na onoj strani na kojoj će se peći kore. Staviti koru i i bosti vilicom, na par mjesta.. Peci dok ne požuti cca 5-8 min. Prvu koru stavi na dno, a drugu ostavi a gore i narežite je na kocke. Ako želite mekaniju koru gore posložite kocke jednu do druge na vruću kremšnitu… A ako volite hrskaviju staviti kad se ohladi sutradan…
a ovo vam je potrebna tepsija (pleh) vel.35x25cm.. tepsija je visoka 6 cm i ispadne vrhom puna..
- KREMA: Odvojiti od 1,5 litre mljeka + 1 l vode i te količine i dvojimo 5 dcl vode koje ćemo i mješati sa šečerom u prahu, vanilin šečerom, brašnom (pola glatkog.. pola oštrog ili samo glatko ..bitno je kvalitetno brašno kao Podravka ) ako imate gustin dodajte ga (15 dag gustina i 20 dag brašna ) i i mješajte u glatku smjesu mutilicom.. Posebno žumanjke i mješajte sa šečerom u prahu i vanilin šečerom u pjenastu kremu dok žumanjci ljepo ne ažute tj.. pobijele..U to ubaciti fino i mješano brašno sa vodom da dobijemo glatku smjesu..Ostatak od 1,5l mljeka i ostatka 1/2l vode stavite kuhati u dovoljno veliku posudu ( moja jevel. 7l ) i prije nego provrije mljeko sa vodom umiješajte ra mućeno brašno sa šečerom i žutanjcima i mutilicom mješajte u krug praveći osmice i ljevo desno. U isto vrijeme mješajte drugom rukom mikserom (ako imate mikser stajaći sa posudom još bolje.. ili multipraktik ako vam u njega stane 10 bjelanjaka a miksati).. No najbolje je da vam neko od ukućana miksa bjelanjke (dok vi miješate kremu sa žumanjcima) .. ***AKO IMATE MIKSER NA STALKU ONDA NETREBA POMOĆ MIKSER MIJEŠA SAM***** Čistim metlicama mikserom miješati bjelanjke sa 10-tak dag šečera u prahu ..mrvicu soli i par kapi limuna ili octa, ponekad dodam i sok od pola limuna..onda ima isto finu aromu..ali to nije po receptu ali daje fini šmek…
Bitno je istovremeno mješati i bjelanjke i žumanjke po ovom receptu.. Nakon što vidite da je krema dovoljno gusta…. teško mi je reći koliko minuta miješam ( nekih 10-15 min malo više ili manje) no to se vidi dok miješate da se krema gusne kao a puding. Maknite posudu sa žumanjcima sa vatre i pustite 2-3 minute da se prohladi i umiješajte kuhačom ili mutilicom bjelanjke lagano od sebe prema djeli..i tako u krug..
Kada su se sjedinili bjelanjci sa umanjcima kremom, i lijte u tepsiju na već stavljenu koru, poravnjte špahtlom.. Ja ne vraćam kremu natrag još kuhati jer je krema dovoljno gusta.. Neka se stisne preko noći u frižideru..
Ujutro se umoci nož u toplu vodu i narežu (uvijek imam običaj svaki put kad napravim re nožem ponovo ga obrisati ubrusom i u vodu ..inače tako režem pite ..kolače..)..
Ako prvi put niste onako adovoljni ne odustajte..kako su ukusi ra ličiti tako možete kremu prilagoditi sebi..pa dodati 1 -2 žlice brašna ili čak odu eti.. Ako ih niste radili..drugi treći put ćete krempite napraviti sa velikom lakoćom..
- Ako vam kojim slučajem ostane malo više kreme ulijte višak u djelice.. Poslagala sam na dno oreo keksiće i urtasila..
Ovako radim i voćne kremšnite; Ulijem pola smjese posložim voće npr višnje ili ocijeđeno voće i rumtopfa ..pa dobijem voćnu krempitu..
- Umjesto oreo keksa možete staviti piškote ili voće i rumtopf-a..Br a i ukusna poslastica dok čekamo krempite sutradan..
- Krempita od domaćih jaja je žuta lijepša boja… kao lijevo na slici.. U slast!!
Posluživanje
Krempite uvijek napravim dan ranije (navečer) da se stisnu preko noći u frižideru.. Sutra se jako ljepo režu.. Imam i kalup raste ljivi četvrtasti a krempite, torte., ali sam navikla na tepsiju i jedino prvu malo teže i vadim, ali ostale se ljepo vade..
Ako želite krempite a manju tepsiju 20x35cm onda imam omjer 6 jaja, (25 dag brašna ( 10 dag glatkog +5 dag oštrog+ 10 dag gustina), 20dag šečera u prahu, 2 vanilin šečera a stavljam kako kad ako imam gustin dobro a ako ne be gustina) 1,5 l mljeka (pola vode pola mljeka) + 1 vanilin šečer..
Source: http://www.coolinarika.com/recept/kremsnita-ili-krempita/
Recept sam pokupila od g-đe koja je radila kremšnite u agrebačkom slastičarstvu.. Napomenula mi je gđa da je važno *kvalitetno brašno* i miješanje istovremeno kreme sa žutanjcima i bjelanjke mutiti istovremeno..
Kremšnita ili Krempita
0 comments:
Post a Comment