Hleb sa ačinskim biljem i belim lukom – Ajme, koliko nas je
Potreban materijal:
45g svežeg kvasca
60ml mlake vode
375g “Danubius” brašna T-500
470g “Danubius” integralnog graham brašna
1 kašika šećera
2 kašičice kalijumove soli
mleveni biber
3 kašičice belog luka u granulama
250ml vruće vode
170g mleka u prahu
125g maslaca sobne temperature
1 jaje
po 1 kašičica suvog ru marina, bosiljka, estragona, majčine dušice, morođije i majorana
malo pšeničnog gri a
Priprema:
U šoljici staviti 60ml mlake vode, ra mrviti kvasac i ostaviti na toplom mestu da kvacas nadođe. U većoj činiji prosejati oba brašna, dodati ačinsko bilje, beli luk, šećer, so i biber po ukusu. Varjačom promešati da se sastojci sjedine. U sredini napraviti udubljenje pa dodati nadošli kvasac, mleko u prahu ra mućeno u 250ml vruće vode, blago umućeno jaje i na listiće isečeni maslac. Umutiti masu prvo mikserom, nastavkom a testo, a atim masu i ručiti na blago pobrašnjenu radnu ploču i rukama umesiti testo. Mesiti nekih 5 minuta. Testo je lepo i ne lepi se a ruke, pa nemojte preterivati sa brašnom na radnoj ploči. Na žicu a pečenje od električnog šporeta staviti čistu, kuhinjsku salvetu i blago je posuti graham brašnom. Umešeno testo podeliti na četiri dela. Po želji, možete praviti duguljast ili okrugli pleh. Ja sam dva duguljasta i dva okrugla. a duguljasti hleb, potrebno je testo rastanjiti, pa ga uviti kao rolat. Formirani hleb staviti preko kuhinjske salvete, malo aseći preko, poklopiti drugom salvetom i ostaviti na toplom da odstoji nekih 45 minuta. agrejati rernu na 200C. U pleh a pečenje staviti papir a pečenje i posuti malo pšeničnog gri a preko. Pažljivo prebaciti hleb na pleh, i odo go posuti sa malo pšeničnog gri a i graham brašna. Peći na sredini rerne nekih 45 minuta. Ako odo go počne više da rumeni, spustiti pleh pred kraj na jedan “stepenik” niže, u avisnosti od toga kako vam peče rerna. Pečeni hleb i vaditi i rerne i uviti u kuhinjsku salvetu, ostaviti da malo odstoji, pa poslužiti.
Recept prijavljujem a igricu gastro blogera “Ajme, koliko nas je”. Domaćica je Milkica sa bloga “Mimi’s Kingdom”. Tema je ru marin.
This article is copyright © 2013
Hleb sa ačinskim biljem i belim lukom – Ajme, koliko nas je
0 comments:
Post a Comment