Kolač od limuna
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Prosijati brašno sa gustinom i praškom a pecivo. Limune oprati, naribati koricu i iscijediti sok. Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg (u dodatak prstohvata soli).
- U posudu a miješanje staviti omekšali maslac, šećer, vanilin šećer i i miješati u glatku, pjenastu smjesu. Dodati žumanjke.
- Kad se žumanjci spoje sa smjesom maslaca i šećera dodati jogurt, limunov sol i brašno. Miješati dok ne nastane glatka, gusta smjesa.
- Na kraju lopaticom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
- Dobiveno tijesto uliti u prethodno namašćen, okrugli kalup a torte promjera 24 cm (po želji na dno kalupa staviti papir a pećenje, u tom slučaju samo namastiti obruč kalupa).
- Tijesto peći u prethodno agrijanoj pećnici na 180°C oko 50 minuta (pećnica na vrući rak 160°C). Pri kraju pećenja provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov.
- Gotov kolač i vaditi i pećnice i ostaviti nekoliko minuta da se hladi u kalupu, atim kolač i vaditi i premjestiti na žičanu mrežicu da se ohladi do kraja (kolač prilikom premještanja na mrežicu a hlađenje okrenuti tako da gornja strana bude dolje, a donja gore, tako da se kolač i ravna dok se hladi).
- Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti u neki kiselkasti pekme ili džem i marmeladu po želji.
Kolač od limuna
0 comments:
Post a Comment