Mantije
Stari recept koji se čuva od aborava. Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.
Sastojci:
- 4dl mlake vode
- kašika soli
- brašno (700-800gr)
- 700gr junećeg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 100gr putera
- 100gr ulja
- 2dl jogurta ili pavlake
- vegeta i biber
Priprema:
Od brašna,vode i soli umesiti glatko testo. Napraviti ga u loptu pa ostaviti da odstoji pola sata. Podeliti jufku na 3 dela pa svaku na još 5 delova. Uvirkati (napraviti malu lopticu) svaku. U imati jednu po jednu jufkicu i rastanjiti ih. Da im prečnik bude otprilike 20cm. Staviti jednu rastanjenu jufku pa je prema ati otopljenim puterom pomešanim sa margarinom. Odgore ustaviti drugu pa ponoviti postupak. Tako naredjati 5 jufki pa krenuti ispočetka sa ostalih 10. Sada imamo 3 gomile po 5 jufki. Maže se i gornja. Oklafijom ra vući jednu gomilu,veoma tanko pa je iseći u kvadrte veličine 5-6cm.
Luk sitno iseckajte pa ga propržite na malo ulja,pa dodajte meso i ačin. Ostavite da se dinsta dok voda ne ispari,kratko. Ovu smesu stavljajte na isečene kvadrte. Kvadrate atvarate tako što dijagonalno spajate krajeve i okrećete ih na dole u pouljenu tepsiju. Tako uradite i sa ostale 2 gomile. Poprskate malo vodom i umućenom smesom putera i ulja pa pecite na 225 stepeni dok ne porumeni. Kad porumene i vadimo i rerne i prelijemo jogurtom ili mešavinom jogurta i pavlake i vratimo da se još dopeče.
Mantije
0 comments:
Post a Comment