Wednesday, August 14, 2013

Domaće kifle


kada sam počela raditi 1977 godine..kolegica nam je ujutro donosila u ured tople kifle…bila sam oduševljena. .. ona recept ima od djede i bake gdje je i odrasla…koji su nekad imali slastičarnu u Varaždinu. Hvala Mariji R. a recept jer mnogi u mom okruženju vole ove Marijine kifle… nam da ima puno recepti na temu peciva i kifli..ali ja od ovog radim svašta a Uskrs i šire od piceka ečića kiflica pletenica…


kiflice




Sastojci




  •  1 kg brašna oštrog

  •  40 gr kockica germe

  •  2 jaja

  •   i dvojiti žumanjak a prema ivanje

  •  2 dcl crveno vrhnje (2dcl) može i plavo

  •  do 1 dcl šalica od kave ulja (maslinovo amože i obično)

  •   malo soli na vrh noža..

  •   naribana korica limuna (kod sltkih kiflica)

  •   malo ruma po želji

  •  1 vanilin šečer ako je slađe tjesto 1-2 žlice šečera

  •   ako punjenjesa sirom i slanije kifle onda NE šečera

  •  2 -3 dcl mlake vode kod di anja germe mlakog mlijeka cca 1/2dcl

  •   a SLATKO PUNJENJE

  •   čvrsti pekme od šljiva ili krema od oraha

  •   a SLANO PUNJENJE

  •   sir podravec, gauda ili šunka ili špek

  •   a PREMA

  •   onaj gore žumanjak i malo vrhnja umutiti

  •   posuti kimlom ili se amom preprženim




Priprema





  1. Tjesto se može i raditi ručno, može mikserom ili i u multipraktiku (ako u multipraktiku u eti mjeru a 1/2 kg brašna).

  2. Stavim brašno obićno ga prosijem (ako niste sigurni stavite pola glatkog pola oštrog brašna ali ja stavljam oštro brašno.. Možete sa digo kvascem i vrećice ali ja klasično stavim kockicu germe sa malo šečera i brašna i malo mlake vode cca 2 dcl (netko stavlja toplo mljeko) da se lagano apjeni ..digne sol ne stavlajti  nju  ne u germu nego posebno).


  3. VODE ili MLIJEKA dodati po osječaju sveukupno (germa i dodavnje kod tjesta cca  oko 2-3 dcl) Ali bog primjedbe ću toćno i mjeriti i naknadno upisati a one koji prvi put rade kiflice…

  4. U brašno dodati dignutu germu, jaja, vrhnje, ulje i vodu mlaku ( što je mekanije tijesto kiflice su finijie) kad ste sve sastojke dodali i mvicu soli.


  5. Ako želite slane kifle onda pripremite punjenje od sira može i paradaj šunka pa imate pi a kifleke…Ako želite slatke punite pekme om od šljiva ili neki po želji ali mora biti tvrđi da ne iscuri.čvrstim

  6. Prije sam dok sam radila radila mikserom i kiflice su isto bile odlične ali sada ručno mješam tjesto…to je na vama dobro je i jedno i drugo..

  7. Kada dobro i radim tjesto …(ono se odvaja od stjenki posude to se već i osjeti ima i mjehuriće onako to većina vas već i na ali ja ovo pišem opširnije jer ima i onih koji možda prvi put rade..

  8. Tjesto prekrijem krpom i stavim da se na toplom diže cca 30-45 min (nekad stavim u poluotvorenu pećnicu i na najmanje a nekad stavim u bli ini topline na radijator ili kako već imate..

  9. Kad se je tjesto diglo Premjesim ga i napravim 4 loptice pa i 5 kako kad.

  10. Dok se je tjesto di alo napravim nadjev slani i slatki tj. pripremim pekme ili sir   dvaili tri reda   da ima  jer ne vole svi slatko kao ja npr.

  11. Napravim ovakve okrugle mlince i vidi sliku prerežem vodoravno.okomito kao na slici i stavim na širi dio nadjev i motam prema užem kraju s tim da na početku ufrknem krajeve da nadjev ne iscuri..Naknadno u toku tjedna ću staviti još slika…

  12. Crni pleh od pečnice malčice namažem margarinom ili maslacem i posložim kiflice ispadne ih u 4 reda po 8 kom =32 kifle ili 5 kugli 5×8=40 kiflica. Mogu se raditi i minijaturne isapadne ih 100 kom ali vjerujte 2 sata ima motanja..ali su predivne..

  13. Kad su gotove jedan dio vrhnja ostaviti sa 1 žumanjkom i prema ati kistom. Možete posuti preprženim se amom, kimlom ili makom ili po želji fino je isa onim bjelim šečerom u kockicama sitnim ali ga baš ne nala im u dućanima..

    Može se prema ivati tijesto sa margarinom ili maslacem pa se dobiju  kroosani tj. one fine  lisnate kifle..ali to je već recimo drugi recept ali skoro pa isti sastojci  samo se  premaže rastopljenim margarinom pa presavije odmara i ponavlja postupak nakon nekog vremena..




  14. Od ovog tjesta radim i košaru isprepletenu a Uskrs pa kad budem radila a Uskrs stavit ću postupak KOŠARE OD TJESTA a JAJA

  15. Stavi peći u agijanu pećnicu na 180°C cca 30-40 min.

  16. Kifle ako želim da su mekane onako i vađene topl prekrijem malo ovlaženom čistom kuhinjskom krpom i li malo reš onada prekrijem krpom nenavlaženom.

    slika kifli i pećnice

    slika još
    ISPROBANO

    Hvala na povjerenju jakica

    HvalaTROVA na isprobavanju i povjerenju i još jedan kolaž slatke i slane kiflice


    Hvala akita




  17. Ako želite da vam se kifle listaju  premažite tijesto rastopljenim maslacem  ili  ako imate sala ..ljepo se listaju  premažete  preklopite premažete preklopite  a i među nek se malo odmore do 10-tak minuta na toplom  be propuha…

  18. Možete ih puniti sa  čvrstim pečenim pekme om od šljiva..ili nekim drugim




Posluživanje


Ovo je meni odlićno tjesto ali ima tu velikih majstorica poput medine Pavloske i imam namjeru isprobati i njihove kracije ali eto stavila sam ovaj ne svoj recept nego on vuće korjene i 60-tih godina i varaždinske slastičarne.i moje jedne od najdražih tekica. Recept od ludog tjesta i ovih kiflica je na ovoj stranici


 


Source: http://www.coolinarika.com/recept/762029/







Domaće kifle

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice