Saturday, August 24, 2013

Aromatični gulaš od gljiva


kad se asitite mesa, a aželite se onog po natog okusa gulaša u ustima, napravite gulaš od gljiva! spremljen na ovaj način, gulaš je pobrao sve hvalospjeve… bio je to idealan ručak na Staru godinu!


gulas od gljiva s knedlima od starog kruha 9736218491c69d957392c5c75b3a81b9 header




Sastojci




  •  500 gr miješanih gljiva (većina šampinjoni, malo bukovača i par shiitaka)

  •  10 gr suhih vrganja

  •  2 srednje glavice luka

  •  2 režnja češnjaka

  •  1 veća mrkva

  •  komadić celera (veličine četvrt limuna)

  •  2 lista suhog lovora

  •  2 žličice crvene paprike slatke

  •  malo chili praha

  •  1 dcl pasirane rajčice

  •  2 dcl crnog vina

  •  2 žlice slatkog vrhnja (može i kiselog ako volite)

  •   sol, papar

  •   maslinovo ulje

  •  1 litra povrtnog temeljca (možete ga napraviti i od 2 povrtne kocke)

  •   peršinov list



Priprema





  1. Pripremite gljive: bukovače i režite na trake, šampinjone na četvrtine, shiitake nasjeckajte na sitno, a suhe vrganje usitnite u prah.

  2. Luk narežite na što sitnije, mrkvu i celer naribajte na ribež što sitnije možete.

  3. Na vrućem ulju pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mu ribanu mrkvu i celer, alijte s malo temeljca i pustite da se pirja jedno 10 min. Nakon toga dodajte dva lista suhog lovora te dva režnja protisnutog ili sitno sjeckanog češnjaka i pirjajte još jedno 2-3 minute.

  4. U pripremljenu smjesu dodajte bukovače, alijte s još malo temeljca i poklopljeno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 min. Nakon toga dodajte šampinjone (ja sam ih u posebnoj tavi grilala na malo maslinovog ulja, no ovaj korak je fakultativan) i shiitake te dodajte chili prah (onoliko koliko volite ljuo, ali nemojte previše aljutiti), dvije žličice slatke paprike i 1 dcl pasirane rajčice. Posolite i popaprite i pustite pirjati još jedno 30 min.

  5. Pred kraj kuhanja dodajte 2 dcl crnog vina i pustite da kuha dok vino ne ispari, otprilike 15 min. Nakon toga u gulaš dodajte suhe vrganje koje ste usitnili u prah, sitno kosani list peršina te 2 žlice slatkog ili kiselog vrhnja. Skinite s vatre i pustite da odstoji još 10 min poklopljeno.

  6. Poslužite u knedle od starog kruha koje ste skuhali u obliku štruce u foliji, nare ane na deblje ploške.

  7. NAPOMENA: ako gulaš služite s knedlima nije potrebno dodavati krumpira, u suprotnom ukuhajte malo krumpira i tako služite. Budući da su luk, mrkva i celer jako sitno nasjeckani/naribani jelo nije potrebno gušnjavati dodavanjem aprške ili brašna.


Source: http://www.coolinarika.com/recept/aromaticni-gulas-od-gljiva/






Aromatični gulaš od gljiva

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice