Thursday, August 15, 2013

Bosiljak



 



Engleski na iv: basil; Latinski na iv: Ocimum basilicum L.; Regionalni na iv: bosiok, bašelak, murtila, marjanec;



Svježi bosiljak možete umiješati u maslac sa svježe mljevenim paprom i naribanom limunovom koricom pa ćete dobiti aromatični maslac koji možete poslužiti preko ra nih vrsta pečenog mesa i riba.Bosiljak Co onac



Opis i podrijetlo


Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega pa ga dodajte u variva i ra na druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, ra ne salate i nama e.


Bosiljak je biljka i porodice usnjača, podrijetlom i Indije, koju su na apad prenijeli trgovci. Na iv basilicum latini irana je i vedenica od grčke riječi basileos, što nači “kralj”, čime bosiljak stoljećima doka uje svoju važnost.


Nekad se bosiljak u gajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bi anta kao vrlo cijenjena ačinska biljka.

Danas se najviše u gaja u Ni o emskoj, u lončanicama koje je potrebno obilno alijevati vodom i držati na i ravnom svjetlu. Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm, a cvate ružičastim ili bijelim cvjetovima na središnjem dijelu stabljike i i dancima.


Uobičajen je eleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim na ubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih elenih rođaka. Privlačan je i kao ukrasna biljka.


Kao vrsta, tamni je bosiljak široko rasprostranjena povrtnica s na ubljenim listovima koji imaju dobar, srednje jak okus, ili nešto jači okus po đumbiru.


Energetska i nutritivna vrijednost


Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga, premda ugodnoga, okusa. Sadrže 0,3-0,8% eteričnog ulja, tanin saponin i gorke tvari.


U eteričnome ulju bosiljka ima estragola ili metilkavikola koji podsjeća na anis. On također sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast. bog toga se koristi kao prirodni kon ervans.


Pojam eterično ulje podra umijeva mirišljiva (aromatična) ulja koja se dobivaju postupkom istiskivanja ili destilacijom i dijelova bilja (korijen, list, cvijet i sjeme).


Premda se u na ivu spominje “ulje”, radi se o potpuno nemasnim lako hlapivim tekućinama inten ivnoga mirisa. To su koncentrati bogati mirišljivim tvarima karakterističnim a dotičnu biljnu vrstu. Pretežno se koriste u farmaceutskoj industriji a aromati iranje ra nih ljekovitih pripravaka, ali imaju primjenu i u prehrambenoj industriji, osobito u proi vodnji osvježavajućih napitaka, pića, bombona i dr.


Ljekovitost


Bosiljak, kao i većina ačinskoga bilja koje jelu daje karakterističan okus, odlična je amjena a sol pa način prehrane u kojemu umjesto soli koristimo ačinsko bilje posredno djeluje i na snižavanje visokog tlaka i uklanjanje celulita. Osim što poboljšava okus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utječe na dravlje organi ma.







Bosiljak potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore.


U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), kod hripavca, početnih stanja tuberkulo e i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mjehura). Ublažava kašalj, liječi afte, a služi i a grgljanje kod bolesti grla i protiv promuklosti. Ulje bosiljka smatra se odličnim sredstvom protiv akni.


Povoljno djeluje na živčani sustav: smiruje živčanu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.


Oblo i od bosiljka pospješuju acjeljivanje rana. Svježi listovi bosiljka odličan su domaći lijek protiv uboda kukaca ako prstima usitnite lišće i natrljate mjesto uboda.


Eterična ulja i bosiljka u ra nim se ljekovitim pripravcima upotrebljavaju inhaliranjem, kupanjem u kadi i pod tušem, prilikom masaže te kod aromati iranja prostorija. U organi am ih unosimo kožom ili udisanjem, a atim krvotokom dospijevaju u stanice. Na taj način djeluju na dravlje jačajući imunitet i povoljno djeluju na psihičko stanje. Mnoga dosadašnja istraživanja poka ala su da eterična ulja imaju antibakterijsko, antivirusno i antiseptičko djelovanje.


Kupovanje i čuvanje


Bosiljak možete kupiti u lončanicama ili u ve icama. Listove svježega bosiljka omotajte vlažnim kuhinjskim papirom, stavite u plastičnu vrećicu i držite u hladnjaku najviše dva dana. Mogu se i kon ervirati u maslinovu ulju ili octu te amr nuti ili osušiti. Tijekom imskih mjeseci bosiljak možete kon ervirati tako da listove bosiljka stavljate u staklenke, blago posolite i prelijete maslinovim uljem. Staklenke čvrsto atvorite i pospremite u hladnjak.


Ako listove želite amr nuti, onda ih treba pomiješati s malo vode i staviti u posudu a led. Kada se kockice amr nu, mogu se držati u amr ivaču u plastičnim vrećicama.


Svježi listovi mogu se osušiti pa ih je potrebno čuvati na suhome i pro račnom mjestu, aštićenom od sunca, a staklenke moraju uvijek biti tamne i dobro atvorene.


Priprema jela s bosiljkom


 


Na iv basilicum latini irana je i vedenica od grčke riječi basileos, što nači “kralj”, čime bosiljak stoljećima doka uje svoju važnost.


Svježe natrgani listovi bosiljka odlični su a salatu od nare ane rajčice. U salatu ih treba dodati u posljednji trenutak jer će umaci a salate na ba i octa oslabiti svježi okus bosiljka.


Bosiljak možete re ati na podjednake trakice, t v. chiffonade, i upotrijebiti ih kao fini gurmanski dodatak a juhe, umake i bruschette.


Jedan od najpo natijih umaka od bosiljka je pesto, a priprema se od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parme ana. Preliven preko špageta pretvara tjesteninu u pravi gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Osim pesta, od bosiljka možete napraviti i odličan umak a odreske, piletinu ili morske plodove na roštilju.


Svježi bosiljak možete umiješati u maslac sa svježe mljevenim paprom i naribanom limunovom koricom pa ćete dobiti aromatični maslac koji možete poslužiti preko ra nih vrsta pečenog mesa i riba.


Bosiljak je jako dobro dodavati masnim jelima, kao što su masna svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će u dodatak bosiljka jela biti ukusnija i lakše probavljiva.


Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega pa ga dodajte u variva i ra na druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, ra ne salate i nama e.


 


Source  http://www.coolinarika.com/namirnica/bosiljak/











Probajte još:




Bosiljak

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice