Monday, August 19, 2013

Artičoke


Engleski na iv: artichoke; Latinski na iv: Cynara scolymus L.; Regionalni na iv: artišoka, gardum;



Artičoka, iako možda neugledna namirnica, može se koristiti u pripremi ra ličitih jela, biti dio svakog raskošnijeg jelovnika, a svakako je obilježila talijansku kuhinju.


Artičoke



Opis i podrijetlo


U tradicionalnoj medicini artičoka se koristila a poticanje apetita, a liječenje loše probave, kroničnih upala jetre i bubrega.


Artičoka je jedna od najstarijih namirnica po nata ljudima. Oduvijek je bila i nimno cijenjena povrtnica, a nje ino točno podrijetlo nije po nato. elena tržnica u Francuskoj je ne amisliva be artičoke, a u Italiji često raste u maslenicima kao dodatna kultura.


Mediteranska je biljka pa uspijeva u cijelom Sredo emlju, osobito Italiji i Francuskoj, a Grčka, Portugal i I rael su njeni najveći i vo nici. Rasprostranjena je i u A iji te u Sjevernoj i Južnoj Americi, a kod nas samoniklo raste na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji.


Biljka je slična sikavici, a cvjetne glavice su vrlo lijepe, tako da je prikladna i kao ukrasna sobna biljka. Ima ljubičaste cvjetne glavice veličine 8-15 cm s mesnatim i sočnim cvjetištem dugih listova do 80 cm, dlakavog naličja i bodljikavih vrhova. Najukusniji dio ove povrtne biljke su mesnata cvjetišta.


animljiva povijesna činjenica ve ana u artičoku potječe i 16. st. Ova je biljka tada bila namijenjena a kon umaciju isključivo muškarcima, a ženama je bila abranjena jer se smatralo da je afrodi ijak.


Energetska i nutritivna vrijednost


Energija sadržana u 100 g svježe artičoke i nosi 47 kcal / 196 kJ. Od toga je 10,5% ugljikohidrata, 3,3% proteina i 0,1% masti.


Od vitamina odličan je i vor folne kiseline (40,8 µg što čini 20,4% RDA), a dobar je i vor vitamina C (11,7 mg što čini 19,5% RDA) i vitamina K (14,8 µg što čini 14,8% RDA).


Od minerala artičoka je odličan i vor bakra (0,23 mg što čini 25,6% RDA) i magne ija (60 mg što čini 20% RDA), a dobar i vor mangana (0,26 mg što čini 12,8% RDA).


Svježa artičoka u 100 g sadrži 5,4 g dijetalnih vlakana, 464 µg luteina i eaksantina te 106 µg beta karotena.


DOBAR I VOR – pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10 posto dnevnih potreba RDA.

ODLIČAN I VOR – pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20 posto dnevnih potreba RDA.

RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).


Ljekovitost


Artičoke potječu s Mediterana, područja s najmanjim postotkom kroničnih bolesti i dužim životnim vijekom od većine područja u svijetu. Iako nisu bogat i vor ra novrsnih vitamina i minerala, ahvaljujući i vrsnim sastojcima, listovi i korijen artičoke imaju ljekovito djelovanje.


Artičoka je bila namijenjena a kon umaciju isključivo muškarcima, a ženama je bila abranjena jer se smatralo da je afrodi ijak.


Neki od njih su cinarin, gorki sastojak listova, atim silimarin, flavonolignani, silibin i silikristin i drugi.


U tradicionalnoj medicini artičoka se koristila a poticanje apetita, a liječenje loše probave, kroničnih upala jetre i bubrega, a liječenje žučnog mjehura, sle ene i šećerne bolesti.


Neki nanstveni radovi i Njemačke sa sveučilišta Tübingen i Hamburg ispitivali su i potvrdili po itivno djelovanje artičoke na rad jetre i protok žuči.


Artičoka štiti jetru od upala i infekcija, potiče njen rad i regeneraciju, pomaže kod i lučivanja toksičnih tvari i organi ma i liječenju hepatitisa. nanstvenici su doka ali da ekstrakt artičoke može sni iti ra inu LDL-a i a 22%, naime jetra pomaže u ra gradnji kolesterola i hrane, osobe kojima je jetra oštećena mogu imati visoku ra inu kolesterola be ob ira na prehranu siromašnu mastima.


U današnje doba br e i često ne drave prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, stresa, mnogi imaju problema s bolovima u trbuhu, mučninom, konstipacijom, ljekoviti sastojci artičoke mogu pomoći probavnom sustavu jer potiču ra gradnju masti, poboljšavaju rad žučnog mjehura, ublažuju žgaravicu, grčeve u crijevima i osjećaj nadutosti. Artičoka djeluje i kao diuretik pa na taj način može pomoći i kod migrene koju u rokuju toksini u krvi te poboljšati stanja kože.


Artičoka također sadrži dijetalna vlakna koja pospješuju rad debelog crijeva, prebiotik inulin pomaže u rastu probiotika u crijevima te na taj način smanjuje ri ik od pojave raka. Ujedno sadrži i flavonoide kao što je lutein koji djeluje antioksidativno i organi am može aštititi od raka.


Istraživanje o divljoj artičoki na eksperimentalnim životinjama objavljena u nanstvenom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da djeluje na opuštanje krvnih žila.


Kupovanje i čuvanje


Svježe artičoke mogu se kupiti na tržnicama od ožujka do svibnja, a dola e u ra ličitim veličinama. Od malih, t v. baby artičoka koje teže od 50-80 g, do velikih artičoka koja svaka može težiti i do 500 g. Prilikom kupnje odaberite elene, čvrste i kompaktne primjerke kod kojih su unutarnji listovi čvrsto priljubljeni oko središnjeg dijela artičoke.


S ob irom da vrlo br o gube vlagu, artičoke treba pripremiti odmah ili najdulje 2-3 dana nakon kupnje. Čuvajte ih u pretincima a povrće unutar hladnjaka kako bi dulje sačuvali svježinu. Ukoliko ih ne pripremate odmah, poprskajte ih s malo vode i stavite u plastičnu vrećicu kako bi održali potrebnu vlažnost.


Artičoke se mogu i amr nuti. Operite ih i odrežite im vrhove i blanširajte u kipućoj vodi kojoj ste dodali malo limunova soka. a manje artičoke blanširanje traje 3-5 minuta, a a srednje velike oko 10 minuta. Nakon što ih ocijedite i dobro ohladite, porcionirajte ih u plastične vrećice i stavite u amr ivač. Van se one, artičoke možete naći i kon ervirane u ulju.


Priprema jela s artičokama


Prilikom kupnje odaberite elene, čvrste i kompaktne primjerke kod kojih su unutarnji listovi čvrsto priljubljeni oko središnjeg dijela artičoke.


Prije termičke obrade najprije oštrim nožem artičokama odrežite stabljike i donje listove kako bi vam artičoka stajala. atim škarama ili nožem odstranite oštre vrhove listova te očišćene artičoke dobro operite ispod mla a tekuće vode. Kuhajte ih u kipućoj vodi 35-45 minuta s dodatkom limunova soka. Artičoke su kuhane kad im se listovi lagano odvajaju. Ocijedite ih tako da im vrhove okrenete prema dolje. S ob irom da središnji dio artičoka nije jestiv, možete ga nakon kuhanja odmah odstraniti žlicom ili ga odbaciti prilikom jela.


Artičoka, iako možda neugledna namirnica, može se koristiti u pripremi ra ličitih jela, biti dio svakog raskošnijeg jelovnika, a svakako je obilježila talijansku kuhinju. Od kuhanih artičoka ajedno s maslinovim uljem i nare anim maslinama možete pripremiti ukusni dip u prilog od svježe nare anog komorača. a nama možete ih pomiješati s tunom i limenke, crnim maslinama i kaparama u dodatak majone e ili s maslinama, popečenim orasima, limunovim sokom i maslinovim uljem kao tapenadu. Salate od artičoka u kombinaciji s narančama ili kuhanim jajima s maslinama i svježim ačinskim biljem mogu biti samostalan obrok ili animljiv početak obroka. Jednako tako možete kao hladno predjelo poslužiti marinirane artičoke s paprikom, gljivama, lukom i maslinama u aromatičnom dressingu s bosiljkom i peršinom koje možete pripremiti dan ranije. Pire od artičoka može biti animljiv dodatak salatnom preljevu kojeg poslužite preko goveđeg carpaccia u rikulu i listiće parme ana.


Kao toplo predjelo, artičoke se mogu pripremati s jajima u fritaju, s tjesteninom, s rižom kao sastavnim dijelom rižota ili paelle, kao dio nadjeva – a pi u ajedno s ko jim sirom i rajčicama, a lasagne s gljivama, a quiche (prhku pitu) u luk, tikvice, rajčicu i šparoge, a musaku s krumpirom i porilukom. I same artičoke se mogu nadijevati, cijele ili prere ane napola, npr. popečenim krušnim mrvicama, limunovim sokom, origanom i češnjakom. Nadijevati možete i donje dijelove artičoka, na francuski način s nadjevom od gljiva, oraha i gruyère sira, dok će talijanska kuhinja ponuditi carciofi alla Romana, kuhane donje dijelove artičoka sa stabljikom napunjene mješavinom češnjaka i metvice.


Od artičoka možete pripremiti ukusnu krem juhu, priloge u obliku pirea s krumpirom ili kuhane prelivene maslacem s dodatkom češnjaka i mješavine svježeg ačina, a posebno mjesto imaju u glavnim jelima od mesa (piletine, teletine i janjetine).


 


Source: http://www.coolinarika.com/namirnica/articoke/






Artičoke

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice