Wednesday, August 21, 2013

Avokado


Engleski na iv: avocado; Latinski na iv: Persea gratissima;



Vrijedan proi vod koji se dobiva i avokada je ulje. Osim što je ukusno i dravo, mnogi ga kuhari koriste umjesto maslinova. U kulinarstvu njegova je prednost visoka točka agrijavanja i gusta kon istencija.


Avokado


Opis i podrijetlo


Avokado je voće koje danas stručnjaci drže jednim od najnutritivnijih u prirodi. Na iv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni na iv a avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 sorta avokada, koji se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i apadnoindijsku), a najpo natije su: bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed, utano. U SAD-u najpopularnija je hass.


Podrijetlom je i Središnje i Južne Amerike, gdje se počeo u gajati 8000 g. pr. Kr. i gdje je oduvijek bio kraljevsko voće. Legende Maja kažu da je avokado davao magične i mistične moći njihovim prince ama.


U ljetnim danima avokado je i vrstan a br u pripremu hladnih juha s krastavcima, rajčicom ili tikvicama.


Od sredine 17. st. širi se preko Jamajke u A iju. U goj avokada u SAD-u, prije svega u Kaliforniji i Floridi, počeo je početkom 20. st. Još se u gaja u Meksiku, Dominikanskoj Republici, Bra ilu i Kolumbiji. Europski mornari koristili su avokado kao maslac, a u nekim dijelovima Meksika kon umiraju se i listovi.


Energetska i nutritivna vrijednost


Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada i nosi 160 kcal / 669 kJ. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.


Od minerala, i vrstan je i vor bakra (0,2 mg, što čini 22% RDA), dobar i vor kalcija (12 mg, što čini 12% RDA) i magne ija (30 mg što čini 10% RDA), a sadrži vrlo malo natrija (7 mg).


Od vitamina, dobar je i vor vitamina C (10 mg, što čini 16% RDA), a od vitamina B kompleksa i vrstan je i vor pantotenske kiseline (1,4 mg, što čini 28% RDA), dobar je i vor riboflavina (0,1 mg, što čini 10% RDA), niacina (1,74 mg, što čini 11% RDA) i vitamina E (2 mg što čini 14% RDA).


Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+ eaksantin 271 µg i sterola sadrži beta-sitosterol 76 mg.


DOBAR I VOR – pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10 posto RDA.

ODLIČAN I VOR – pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20 posto RDA.

RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine).


Ljekovitost


Ljekovita su svojstva avokada brojna i i nimna. a dravlje kardiovaskularnog sustava važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe monone asićena oleinska kiselina koja pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje. atim prirodno sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan kolesterolu, i kada se kon umira s hranom koja sadrži kolesterol, inhibira njegovu apsorpciju te tako sprječava njegovo štetno djelovanje. Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga tlaka. Na temelju brojnih nanstvenih doka a agencija FDA i SAD-a potvrdila je sljedeće: “Prehrana koja je dobar i vor kalija s niskim udjelom natrija pomaže u reduciranju ri ika od visokog tlaka i srčanog udara.”


Europski mornari koristili su avokado kao maslac, a u nekim dijelovima Meksika kon umiraju se i listovi.


Avokado sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate ahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E. Avokado će salate ili umake kao što je salsa obogatiti kremastim okusom i teksturom te ujedno natno povećati sposobnost tijela da apsorbira karotenoide i povrća ( bog sadržaja masti u avokadu, a karotenoidi se otapaju u mastima). Osim što štiti organi am od raka prostate i bolesti očiju kao što su katarakt i makularna degeneracija, lutein bog svojih antioksidativnih svojstava štiti oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV- rake.


Studije su također poka ale da steroli, osobito beta-sitosterol, učinkovito sprječavaju i liječe bolesti prostate kao što je benigna hiperpla ija prostate, reduciraju ra voj stanica raka prostate i crijeva te djeluju protiv nekih oblika leukemije. Steroli djeluju po itivno i na imunološki sustav jer pojačavaju ra voj limfocita, normali iraju ra inu šećera u krvi i in ulin kod dijabetesa tipa 2. Beta-sitosterol pomaže kod smanjenja upala, u procesu liječenja čireva i ublažava grčeve. Također djeluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično.


Avokado je bogat i vor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i a normalno funkcioniranje organi ma jer je moćni antioksidans. Štiti poline asićene masne kiseline u stanici od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji utječu na ra voj raka i bolesti srca. Vitamin C važan je a sinte u kolagena potrebnog a ra voj stanica i tkiva, sprječava ula ak virusa u stanicu i jaki je antioksidans. Vitamini B kompleksa sudjeluju u brojnim reakcijama koje u tijelu proi vode energiju.


Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani reguliraju probavu i štite probavni sustav. Hrana bogata vlaknima snižava ri ik od hemoroida, sindroma iritabilnog kolona i divertikularne bolesti debelog crijeva. Visoki unos vlakana smanjuje ri ik od ra voja dijabetesa tipa 2. Vlakna pomažu i kod regulacije težine jer ahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se adržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.


Vrlo vrijedan proi vod koji se dobiva i avokada je ulje, koje – osim što je ukusno i dravo – mnogi kuhari koriste umjesto maslinova. U kulinarstvu su prednosti ulja avokada u odnosu na maslinovo njegova visoka točka agrijavanja (255°C, a a maslinovo ulje 208°C) te gusta kon istencija, što nači da ga je manje potrebno.


Ulje avokada ima i vanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja bog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprječavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne tvari nosi do unutrašnjih slojeva dermisa. Njegova antibakterijska i acjeljujuća svojstva čine ga idealnom ba om a ko metičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Ublažava svrbež koji se pojavljuje kod ekcema i psorija e. Ulje avokada usporava pojavu nakova starenja jer potiče metaboli am kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a njegov visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutrali iranju slobodnih radikala. Ima svojstva apsorpcije UV- raka i idealan je dodatak a pojačavanje aktivnosti UV-A i UV-B apsorbera, bog čega se smanjuje koncentracija umjetnih spojeva. Od svih biljnih ulja (bademovo, se amovo, suncokretovo, kokosovo, maslinovo, ulje jojobe i dr.) poka ao se kao najučinkovitije sredstvo a aštitu od sunca, štiti od pjegica nastalih od sunca i opeklina. Visoki udio lecitina i fitosterola utječe na laku ra ma ivost.


Kupovanje i čuvanje


Postoje četiri sorte avokada, a ra likuju se po obliku (od i ra ito okruglog do kruškolikog) i boji (od crne do elene). U nas se najčešće može kupiti avokado kruškolika oblika s tankom, glatkom elenom korom i kremastim blijedo elenim usplođem na prere u.


U trgovinama ili na tržnici većinom ćete naići na tvrd i ne reo avokado – ato što se na taj način manje oštećuje i kvari. relost avokada možete utvrditi ukoliko ga u mete u ruku i lagano stisnete. Ne reli avokado bit će tvrd, reli će biti blago mekan, dok će kod pre relog avokada nakon pritiska ostati blage udubine. I bjegavajte kupnju avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje.


Ukoliko niste sigurni, bolje je kupiti tvrdi, ne reli avokado i ostaviti ga 3–5 dana na sobnoj temperaturi da do rije. reli avokado možete čuvati u hladnjaku do sedam dana.


Nare ani avokado, pokapan limunovim sokom, možete čuvati u atvorenoj posudi do dva dana. Pire od avokada možete i amr nuti. Na dvije žlice pirea dola i po jedna žlica limunova soka. amr nuti pire čuvajte do pet mjeseci.


Priprema jela s avokadom


Avokado prije re anja dobro operite pod tekućom vodom. Nožem ga, po dužini, prerežite napola i aokrenite polovice kako biste ih lakše odvojili. Košticu odvojite tako da pod nju lagano podvučete dršku žlice i podignete je njome. Unutarnji mesnati dio okrenite prema dolje, a atim nožem povucite koru od užeg prema širem kraju ili žlicom i vadite sočni dio avokada. Avokado odmah dobro pokapajte sokom limuna ili limete kako ne bi promijenio boju.


Avokado se koristi u ra nim jelima, najčešće sirov, a može se i kratko termički obraditi, npr. pirjanjem ili na roštilju.


Sirov avokado možete koristiti a pripremu ra ličitih nama a, dipova i maštovitih salata, možete ga nadijevati, koristiti a pripremu salatnog preljeva ili a ukrašavanje juha i drugih jela. Evo nekoliko ideja. Najpo natiji avokado dip, guacamole, dola i i meksičke kuhinje, a priprema se od avokada, rajčice, luka, čili papričica, listova korijandra (koje amijenite peršinom), soli, papra i limunova soka. Poslužite ga u tacose, kao prilog tortiljama ili umjesto uobičajenog nama a a sendviče. Avokado možete kombinirati i s majone om te poslužiti u ribu s roštilja ili pomiješati s malo pilećeg temeljca, svježeg bosiljka, češnjaka, soka limete i ulja te poslužiti u piletinu s roštilja ili pomiješati s kuhanom tjesteninom.


Avokado se i vrsno slaže s povrćem, voćem, mesom i ribom u ra nim salatnim kombinacijama. I vrstan je s mrkvom, krastavcima, krumpirom, rikulom, atim u nadahnutim kombinacijama s komoračem, narančom i mentom, celerovom stabljikom, paprikom i crnim maslinama, krastavcem i dimljenom pastrvom ili s grilla u salatu od rajčica s dodatkom pesta. I salatni preljev možete pripremiti od sitno nasjeckanog avokada, limunova soka, senfa, soli, maslinova ulja, malo kiselog vrhnja i nasjeckanog peršina – prelijte njime elenu salatu, nare ane rotkvice i šampinjone.


U ljetnim danima avokado je i vrstan a br u pripremu hladnih juha s krastavcima, rajčicom ili tikvicama. Osobite su meksičke juhe po ole. Riječ je o bistroj juhi od piletine u kojoj sami kombinirate dodatke poput luka, avokada i čili papričice, ili krem juhi s dodatkom dimljenog lososa. Nare anim avokadom možete ukrasiti ga pacho ili juhe od mahunarki. Avokado se može nadijevati tunom ili se koristi a nadijevanje, npr. rostbifa kao pire s tikvicama ili ajedno s kuhanim račićima a nadijevanje kuhanih jaja.


U Meksiku avokado raste u velikim količinama, a meksička kuhinja obiluje receptima s tom namirnicom. I vrsno se slaže s pirjanom piletinom, ribom s roštilja ili račićima, a odličan je i kao dio nadjeva a tortilje. U kombinaciji s mangom ili paprikom, rajčicom i kukuru om daje i vrsne salse.


S avokadom možete pripremiti i slastice, poput moussea, sorbeta i sladoleda ili ra nih voćnih salata. Pire od avokada možete pomiješati s kokosovim mlijekom, šećerom i koricom limete u i vrstan napitak.


 


Source: http://www.coolinarika.com/namirnica/avokado/





Avokado

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice