Sunday, December 22, 2013

Hljeb sa bijelim i kukuruznim brašnom


Ovaj hljeb danas sam prvi put pravila, recept sam dobila od kolegice. Oduševljena sam, a komentar ukućana je da od svih koje sam pravila, ovaj je nabolji; hrskava kora, mekama i ra abrana unutrašnjost, mirišljav, ukusan (i moram sutra praviti novi icon sad jer se ovaj skoro pojeo). PREPORUČUJEM


hljeb sa bijelim i kukuru nim brasnom




Sastojci




  •  700 gr bijelog brašna

  •  200 gr kukuru nog brašna

  •  100 gr palente

  •  1 kesica germe

  •  po potrebi tople vode

  •  1 dcl ulja (običnog ili maslinovog)

  •  po potrebi soli

  •  malo šećera



Priprema





  1. Germu staviti u toplu vodu sa kašikom šećera i čekati da nadođe.

  2. Bijelo brašno, kukuru no brašno, palentu, ulje i so pomiješati, istresti u sve to nadošlu germu i podkuhati tijesto da ne bude ni tvrdo ni meko.

  3. Pokriti ga plastičnom folijom i ostaviti da nadođe na sobnoj temperaturi. Kada je tijesto nadošlo promiješati ga i ostaviti opet da nadođe. Postupak ponoviti dva puta.

  4. Nakon toga prekuhati (u obliku koverte) hljeb i ostaviti ga da nadođe.

  5. Posudu sa poklopcem staviti u rernu da se agrije na 250 stepeni. Prekuhani hljeb staviti u agrijanu posudu i poklopiti te vratiti u rernu da se hljeb peče. Kada malo porumeni smanjiti temperaturu na 200 stepeni. Hljeb se ukupno peče oko 45 min.

  6. Pečen hljeb staviti na čistu salvetu, uviti ga i ostaviti da se ohladi.


 


Source: http://www.coolinarika.com/recept/hljeb-sa-bijelim-i-kukuru nim-brasnom/






Hljeb sa bijelim i kukuru nim brašnom

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice