Saturday, December 21, 2013

Blitva


Engleski na iv: swiss chard; Latinski na iv: Beta vulgaris var cicla;



Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak i povoljno utječu na kardiovaskularno dravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organi mu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.blitva





Opis i porijeklo


Blitva je lisnato eleno povrće s debelom i hrskavom stabljikom. Ovisno o podvrsti, listovi blitve mogu biti glatki ili valoviti sa svjetlije obojenim žilicama koje prola e kro listove. S ob irom da blitva spada u istu porodicu ajedno sa špinatom i ciklom, dijeli i iste okuse. Ima gorčinu listova cikle i blagi slankasti okus listova špinata.

Blitva može biti i kolorističan dodatak juhama, pa je po želji dodajte pilećoj juhi s cvjetačom ili juhi od ječma.


Najrasprostranjenija je na mediteranskom području, pa onda i ne čudi da je već u 4. st. pr. Kr. o njoj pisao po nati grčki filo of Aristotel. U antičko doba i Grci i Rimljani cijenili su blitvu bog njenih ljekovitih svojstava.


Energetska i nutritivna vrijednost


Energetska vrijednost 100 g svježe blitve i nosi 19 kcal / 79 kJ, od toga sadrži 3,7% ugljikohidrata, 1,8% proteina i 0,2% masti.


Blitva sadrži ra nolike minerale, iako količine nisu u potpunosti načajne: bakar (0,18 mg), mangan (0,36 mg), fosfor (46 mg), magne ij (81 mg), kalij (379 mg), cink (0,36 mg ), želje o (1,8 mg), selen (0,9 mcg) i kalcij (51 mg).


Od vitamina u nešto manjim količinama blitva sadrži vitamin C (30 mg), tiamin (0,04 mg), riboflavin (0,09 mg), niacin (0,4 mg), pantotenska kiselina (0,17 mcg), vitamin B6 (0,09 mg), folnu kiselinu (8,4 mcg), vitamin E (1,9 mg), vitamin K (830 mcg) vitamin A (306 mcg) i kolin (18 mg).


Blitva u 100 g sadrži 1,6 g dijetalnih vlakana, beta karotena 3,7 mg te luteina i eaksantina 11mg.


Ljekovitost


Blitva ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.


Kon umiranjem blitve u organi am se unose načajne količine vitamina K koji sprječava djelovanje stanica koje ra araju kosti. animljiva činjenica je da se vitamin K pod utjecajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.Prilikom kupnje obratite pažnju da su listovi blitve i ra ito elene boje, a stabljika čvrste i hrskave strukture.


Blitva je i dobar i vor beta karotena koji se u organi mu pretvara u vitamin A. Najpo natija uloga ovog nutrijenta je aštita vida, međutim služi i u aštiti od oksidativnih oštećenja u organi mu koji mogu dovesti do raka. Istraživanja na Sveučilištu Kan as u SAD-u utvrdila su da kancerogene tvari i cigarete potiče redukciju vitamina A, a na osnovu re ultata aključeno je da prehrana hranom bogatom vitaminom A objašnjava ašto neki dugogodišnji pušači ne obole od raka pluća. Ako ste od onih koji ne puše, ali ste u društvu onih koji puše, možete se aštiti kon umiranjem hrane koja sadrži povećane količine beta karotena.


Fitonutrijenti lutein i eaksantin također štite naše oči na način da utječu na povećavanje koncentracije pigmenata što osigurava bolju aštitu mrežnice.


Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak i povoljno utječu na kardiovaskularno dravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organi mu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.


Neke od dravstvenih studija o blitvi ispitivale su ljekovita svojstva lišća i korjenja koje nije doduše jestivo, i otkrile da blitva može učinkovito smanjiti pojavu raka probavnog trakta.


Članak objavljen u nanstvenom časopisu Neurology predlaže najmanje 3 obroka dnevno elenog i žutog povrća jer se time može a 40% smanjiti gubitak mentalnih funkcija.


Kupovanje i čuvanje


Prilikom kupnje obratite pažnju da su listovi blitve i ra ito elene boje, a stabljika čvrste i hrskave strukture. I bjegavajte kupnju blitve čiji su listovi povenuli ili imaju promjene u boji, a stabljika je mekana sa nakovima kvarenja.


Blitvu potrošite najkasnije do tri dana od kupnje, a čuvajte je u hladnjaku u plastičnoj vrećici. a duže čuvanje listove blitve kratko blanširajte u kipućoj vodi i amr nite.


Priprema jela s blitvom


Prije pripreme svježu blitvu dobro operite kako biste uklonili ostatke emlje. Odrežite dno stabljike s korjenčićima, a ako je stabljika vlaknata, napravite nekoliko are a bli u dna stabljike i ogulite višak vlakana, kao što je to slučaj s celerom. S ob irom da se stabljika i listovi blitve kuhaju vremenski ra ličito, oštrim nožem odvojite stabljiku od listova i stavite je kuhati nekoliko minuta prije listova. Isti postupak je i kod pirjanja, gdje se blitva dodaje postepeno u nekoliko navrata. Jedino se kod pripreme pita, fritaja i jela koja se gratiniraju listovi i stabljika kuhaju istovremeno.


I dok se u Dalmaciji u pečenu ribu poslužuje kuhana blitva i kuhani krumpir s dodatkom češnjaka i maslinova ulja, u Italiji se blitva reže na trake ili manje dijelove i pirja na mješavini maslinova ulja i maslaca s lukom i češnjakom. Pirjanoj blitvi na luku može se dodati malo mljevene slatke paprike, grožđica i na kraju očišćeni, popečeni bademi ili i mrvljeni feta sir.


Tjestenina se i vrsno kombinira s blitvom, poput linguina s hrskavom slaninom i lukom ili penna s kobasicom, češnjakom i čili papričicama. Blitva s ricottom bit će i vrstan nadjev a raviole. Jednako tako blitvom možete omatati kuhane žitarice i omiljeno povrće i ispeći mini roladice u pećnici.


Blitva može biti i kolorističan dodatak juhama, pa je po želji dodajte pilećoj juhi s cvjetačom, juhi od ječma, rajčice i leće ili toskanskoj juhi od graha s pancetom, lukom, češnjakom i komoračem.Najmanje 3 obroka dnevno elenog i žutog povrća smanjuje a 40% gubitak mentalnih funkcija.


Polovicu kuhane palente u koju ste umiješali ricottu rasporedite u tepsiju, atim dodajte polovicu pirjane blitve s lukom, češnjakom i mljevenom paprikom i na kraju ploške mo arelle. Ponovite postupak s preostalim sastojcima i apecite sve ajedno u pećnici. U gratiniranim jelima također možete kombinirati blitvu. Npr. u kombinaciji sa špinatom i gruyère sirom ili s krumpirom, quinoom i krušnim mrvicama.


Blitva je i i vrstan prilog u meso i perad. Tako pirjanu blitvu poslužite u janjeće kotlete s roštilja poprskane s malo aceta balsamica koji ste prokuhali s ružmarinom i paprom u rnu ili s pečenom patkom i njokima od žute bundeve s malo naribanog parme ana.


I a kraj ne možemo aobići tourte aux blettes, specijalitet juga Francuske. Prhko tijesto se ra valja na dva pravokutna dijela, donji dio se stavi u predviđenu tepsiju s rubovima tijesta prema van, atim se rasporedi nadjev od vrhnja, jaja, šećera, naribane narančine korice, malo soli, pinjola, grožđica te kuhane i ocijeđene blitve. atim se na to stavlja gornji dio prhkog tijesta koji se čvrsto spaja s donjim tijestom. Na gornjem se naprave tri re a i pita se peče oko sat vremena. Nakon što se dobro ohladi, posipa se sa šećerom u prahu i poslužuje kao desrt.


 


Source http://www.coolinarika.com/namirnica/blitva/








Blitva

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice