Thursday, December 26, 2013

Ekleri


Ekleri


Tijesto (kuhano):



  • U posudi agrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer isol

  • Pustite da akuha

  • Kad proključa, dodajte sve brašno odjednom, smanjite vatru na srednju jačinu i br o miješajte drvenom kuhačom (tijesto će se vrlo br o pove ati)

  • Miješajte 2-3 min da se tijesto lagano posuši (mora biti glatko i mekano)

  • Prebacite tijesto u drugu posudu i nastavite mijesiti ili mikserom sa lopaticama ili rukama

  • Nakon što se tijesto malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje (i a svakog jajeta mijesite tijesto dok se potpuno ne umiješa)

  • Trebali biste dobiti mekano, lagano raste ljivo tijesto

  • Smjesu prebacite u sčastičarsku vrećicu i istisnite u obliku eklera na papir a pečenje

  • Ostavite više mjesta i među svakog jer se tokom pečenja rašire

  • Pecite na cca 200 C cca 20-25 min


Krema:



  • Mlijeko agrijte i pustite da akuha na laganoj vatri

  • U drugoj posudi i miksajte žumanjke i šećer, dodajte ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro i miješajte

  • Kad mlijeko akuha, u mite par žlica i ulijte u smjesu s žumanjcima, promiješajte i vratite cijelu smjesu u mlijeko, te kuhajte cca 2-3 min, dok se smjesa ne gusne

  • Ostavite sa strane da se krema ohladi

  • Slatko vrhnje i radite u šlag, te dodajte u kremu


 Punjenje:



  • Kad su ekleri pečeni, ostavite ih malo da se ohlade

  • Prerežite ih vodoravno na pola, te slatičarskom vrećicom na donji dio eklera prvo stavite kremu od vanilije, a na nju i rađeni šlag (ako ne želite, može i samo krema)

  • Poklopite gornjim dijelom eklera


Ukrašavanje: Ocaklina (bijela)
 



  • U bjelanjak stavite šećer u prahu, te miješajte dok ne dobijete finu, glatku, sjajnu, tekuću smjesu, te dodajte limunov sok, i miješajte jos cca 2 min

  • Tako dobivenu ocaklinu, žlicom prelijete preko eklera

  • U nju ako želite možete dodati jestive boje


Čokoladna ocaklina



  • Na pari rastopite čokoladu i maslac

  • Dodajte agrijano mlijeko, te miječajte dok se smjesa ne sjedini

  • Prelijte preko eklera


a više recepata, posjetite moj blog Tiha u emlji slatkiša.


Uživajte icon smile




Kuhari.com




Ekleri

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice