kad se asitite mesa, a aželite se onog po natog okusa gulaša u ustima, napravite gulaš od gljiva! spremljen na ovaj način, gulaš je pobrao sve hvalospjeve… bio je to idealan ručak na Staru godinu!
Sastojci
- 500 gr miješanih gljiva (većina šampinjoni, malo bukovača i par shiitaka)
- 10 gr suhih vrganja
- 2 srednje glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 veća mrkva
- komadić celera (veličine četvrt limuna)
- 2 lista suhog lovora
- 2 žličice crvene paprike slatke
- malo chili praha
- 1 dcl pasirane rajčice
- 2 dcl crnog vina
- 2 žlice slatkog vrhnja (može i kiselog ako volite)
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 1 litra povrtnog temeljca (možete ga napraviti i od 2 povrtne kocke)
- peršinov list
Priprema
- Pripremite gljive: bukovače i režite na trake, šampinjone na četvrtine, shiitake nasjeckajte na sitno, a suhe vrganje usitnite u prah.
- Luk narežite na što sitnije, mrkvu i celer naribajte na ribež što sitnije možete.
- Na vrućem ulju pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mu ribanu mrkvu i celer, alijte s malo temeljca i pustite da se pirja jedno 10 min. Nakon toga dodajte dva lista suhog lovora te dva režnja protisnutog ili sitno sjeckanog češnjaka i pirjajte još jedno 2-3 minute.
- U pripremljenu smjesu dodajte bukovače, alijte s još malo temeljca i poklopljeno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 min. Nakon toga dodajte šampinjone (ja sam ih u posebnoj tavi grilala na malo maslinovog ulja, no ovaj korak je fakultativan) i shiitake te dodajte chili prah (onoliko koliko volite ljuo, ali nemojte previše aljutiti), dvije žličice slatke paprike i 1 dcl pasirane rajčice. Posolite i popaprite i pustite pirjati još jedno 30 min.
- Pred kraj kuhanja dodajte 2 dcl crnog vina i pustite da kuha dok vino ne ispari, otprilike 15 min. Nakon toga u gulaš dodajte suhe vrganje koje ste usitnili u prah, sitno kosani list peršina te 2 žlice slatkog ili kiselog vrhnja. Skinite s vatre i pustite da odstoji još 10 min poklopljeno.
- Poslužite u knedle od starog kruha koje ste skuhali u obliku štruce u foliji, nare ane na deblje ploške.
- NAPOMENA: ako gulaš služite s knedlima nije potrebno dodavati krumpira, u suprotnom ukuhajte malo krumpira i tako služite. Budući da su luk, mrkva i celer jako sitno nasjeckani/naribani jelo nije potrebno gušnjavati dodavanjem aprške ili brašna.
Source: http://www.coolinarika.com/recept/aromaticni-gulas-od-gljiva/
Aromatični gulaš od gljiva
0 comments:
Post a Comment