Friday, November 22, 2013

Ječam


Engleski na iv: barley; Latinski na iv: Hordeum vulgare L.; Regionalni na iv: ječmen, stoklas; Najpo natije jelo sjevero apadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. Ječmenu kašu možete dodati i drugim imskim jelima, osobito od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila potrebna gustoća.Ječam



Opis i podrijetlo


bog hranjivih tvari i povoljnog djelovanja na dravlje preporuča se što češće kon umirati ječam kao cjelovitu žitaricu, juhu ili kao napitak.


Ječam je žitarica i porodice trava (Poaceae) i au ima peto mjesto u svjetskoj proi vodnji žitarica.


Hordeum vulgare šestoredni je oblik ječma koji ima klasove smještene na suprotnim stranama s tri klasića svaki na svojoj stapci i kojih se poslije ra vija rno ječma. Ovaj se oblik ra vio i dvorednih oblika koji imaju središnji klasić i kojeg se ra vijaju rno i postranični sterilni klasići.


Ječam potječe i Etiopije i jugoistočne A ije gdje se u gajao prije 10 000 godina. Upotrebljavao se a prehranu ljudi i životinja, kao i a proi vodnju alkoholnih pića. Prvi recept a ječmeno vino potječe i Babilona, 2800 godina prije Krista. Isto tako ječmena se voda već od davnina upotrebljavala u medicinske svrhe.


U doba antičke Grčke ječam je bio osnovni sastojak u pripremi kruha, kao i vrlo važna namirnica u prehrani sportaša, kojoj su davali važnost kao i voru sportske snage. I rimski sportaši cijenili su ječam i rabili ga u prehrani, kao i gladijatori koje su vali hordearii, što nači “oni koji jedu ječam”.


Ječam je bio osobito cijenjen u davnoj Kini, kao simbol muške relosti.


U srednjem vijeku, kada je pšenica bila vrlo skupa, mnogi su Europljani pripremali kruh od ječma i raži. U 16. stoljeću Španjolci su u Južnu Ameriku donijeli ječam, dok su Engle i i Ni o emci aslužni a prenošenje ječma u Sjevernu Ameriku.


Danas su najveći svjetski proi vođači ječma Kanada, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Njemačka, Francuska i Španjolska.


Energetska i nutritivna vrijednost


Prosječan kemijski sastav ječma sličan je kemijskom sastavu ostalih žitarica; računato na 100 g svježe namirnice i nosi: voda 9,4 g; proteini 12,5 g; masti 2,3 g; ugljikohidrati 73,5 g i vlakna 17,3 g. U oljuštenom rnu ječma te su vrijednosti nešto promijenjene – postotak proteina i masti se smanjuje, a povećava postotak ugljikohidrata.


Energetska vrijednost ječma i nosi 354 kcal na 100 g svježe namirnice.


Ječam je bogat mineralima: kalijem, fosforom, magne ijem, želje om, manganom, cinkom, selenom i dr. Kao i većina ostalih žitarica, sadrži velike količine vitamina B skupine i manje količine ostalih vitamina (vitamin A, E i K).


Od vitamina posebno se ističe djelovanje pantotenske kiseline koja je prijeko potrebna a metaboli am ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Taj vitamin ula i u strukturu koen ima A koji je adužen a oslobađanje energije i ugljikohidrata te igra važnu ulogu u metaboli mu masti, bog čega ječam i ima onaj po nati učinak agrijavanja.


Ječam je dobar i vor kalija (13% od RDA na 100 g) te odličan i vor vlakana (69% od RDA na 100 g), proteina (25% od RDA na 100 g), mangana (95% od RDA na 100 g), selena (69% od RDA na 100 g), fosfora (38% od RDA na 100 g), magne ija (36% od RDA na 100 g), cinka (29% od RDA na 100 g), želje a (28% od RDA na 100 g), tiamina (57% od RDA na 100 g), niacina (31% od RDA na 100 g), vitamina B6 (25% od RDA na 100 g) i riboflavina (24% od RDA na 100 g).


DOBAR I VOR – pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10 posto dnevnih potreba RDA

ODLIČAN I VOR – pojam se odnosi na namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20 posto dnevnih potreba RDA

RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)


Ljekovitost


Ječam se najviše rabi kao sirovina u proi vodnji piva i viskija, dok je u ljudskoj prehrani ova vrijedna namirnica nepravedno anemarena.


Od ječmenog slada, koji se upotrebljava u proi vodnji piva, dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti, osobito bogato vitaminom B12 koji je rijedak u namirnicama biljnog podrijetla. Važna je i prisutnost vitamina E. Ječmeni slad bogat je en imima i stoga lako probavljiv, potiče lučenje želučanih sokova, pa je koristan u prehrani osoba s bolesnim želucem, rekonvalescenata, djece i starijih osoba.


Ni o emski istraživači ustanovili su da ječam sadrži i do 35 posto ne asićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.


Ječam ima natan udio prehrambenih vlakana, bog čega pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Ječmena slu koja nastaje pri kuhanju oljuštenog rna vrijedna je dijetalna hrana u bolestima grla i želuca.


Cijelo rno ječma, prženo i samljeveno, s dodatkom cikorije, može amijeniti kavu. Ječmena kava pomiješana s mlijekom (bijela kava) i vrstan je i hranjiv napitak a djecu i starije ljude, be kofeina.


bog bogatog sadržaja hranjivih tvari i povoljnog djelovanja na dravlje preporuča se što češće kon umirati ječam kao cjelovitu žitaricu, juhu ili kao napitak.


Kupovanje i čuvanje


Ječam se smatra najstarijom kultiviranom žitaricom koja je i danas sastavni dio prehrane istočne Europe, Bliskog istoka i A ije.


Ječam se danas rijetko može kupiti u i vornom obliku. a ljudsku prehranu rno ječma priprema se struganjem rna pomoću brusnih diskova. Nakon tri brušenja dobivamo ječmeno rno kojemu su uklonjeni ljuska i posije, a s dva do tri dodatna brušenja dobivamo ječmenu kašu. Ovako dobivena kaša ima umanjene nutritivne vrijednosti, ali taj nedostatak nadoknađuje svojom mekanijom strukturom i kraćim kuhanjem.


U trgovinama ćete ječmenu kašu najčešće naći u pakiranju od 500 g i s lomom rna do pet posto. Čuvajte je na suhom i hladnom mjestu do godine dana.


Mljevenjem ječmene kaše dobiva se brašno koje se upotrebljava a proi vodnju dječje hrane ili se pak miješa s pšeničnim brašnom i koristi a pripremu kruha.


Ječmena rna mogu se re ati i na tanke ploške te valjati kako bi se dobile ječmene pahuljice koje se mogu upotrijebiti kao i ostale žitne pahuljice.


Priprema jela s ječmom


 


Prvi recept a ječmeno vino potječe i Babilona, 2800 godina prije Krista. Isto tako ječmena se voda od davnina upotrebljavala u medicinske svrhe.


Iako polako gubimo ve u s nekad tradicionalnim namirnicama, u koje ubrajamo i ječam, evo prilike da ih ponovno uvrstimo u svoj “ dravi” jelovnik.


a početak, evo ideje a doručak. Iako su kupovne žitne pahuljice vrlo praktične, vikendom možete pripremiti domaće (home-made) muesli.


U tavi be ulja popecite suncokretove i bundevine sjemenke. Tomu dodajte ječmene i obene pahuljice, grožđice, sušene i nare ane marelice, nasjeckane lješnjake i sušeni čips od jabuka. Sve ajedno pomiješajte i imate – muesli! Prije posluživanja namočite ga u malo vode ili omiljenog voćnog soka kako bi sastojci malo omekšali. Kao ukras dobrome početku dana dodajte malo tučenog vrhnja i svježeg voća ili pak malo kokosova brašna.


a međuobrok vrlo jednostavno možete pripremiti ječmene posije bogate vlaknima. Popecite ih kratko u tavi, malo posolite i pomiješajte s jogurtom.


a ručak, večeru ili mali obrok pripremite ječam ili ječmenu kašu tako da ječam prije kuhanja isperete ispod tekuće vode i stavite kuhati u kipuću vodu ili temeljac. Omjer količine ječma ili kaše i vode je 1:3. Ječam se kuha oko 90 minuta, a ječmena kaša sat vremena.


Jedna drava napomena prilikom kuhanja ječmene kaše: voda u kojoj se kuhala ječmena kaša vrlo je povoljna a probavni sustav, pa na sljedeći način možete pripremiti t v. ječmenu vodu.


Ječmenu kašu isperite i prelijte vodom. Kada voda akipi, nastavite kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta, skidajući pjenu. Maknite s vatre, ocijedite je od kaše, dodajte naribanu limunovu koricu i šećer. Promiješajte i ostavite neka se ohladi. Poslužite s ledom i kriškama limuna.


Ječam ili ječmena kaša upotrebljava se i u pripremi juha. Meso, govedinu ili janjetinu, možete kuhati u temeljcu s dodatkom bouquet garni, a nakon toga ga i vadite i narežite. U istoj tekućini atim kuhajte ječmenu kašu i povrće, a meso dodajte pred kraj kuhanja. Ako radite povrtnu juhu, korjenasto povrće možete prvo pirjati, a atim dodati ječam i mahune, aliti s vodom i kuhati dok ne omekšaju.


Najpo natije jelo sjevero apadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. To tradicionalno imsko i dašno jelo kombinacija je kaše, graha i sušenog mesa. Ječmenu kašu možete dodati i drugim varivima, posebno imskim jelima od kiselog kupusa i repe, kako bi se pojačao njihov osnovni okus, a ujedno dobila i potrebna gustoća.


Ječmena kaša u kombinaciji s porilukom i paprikom ili pirjanim gljivama može biti animljiv mali obrok ili prilog mesnom jelu.


Što se tiče slastica, svoje omiljene muffine pokušajte pripremiti mješavinom pšeničnog i ječmenog brašna. I nenadit će vas okusom!


 


Source  http://www.coolinarika.com/namirnica/jecam/





Ječam

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice