Friday, November 22, 2013

Hurmašice sa pekmezom od jabuka


Ove hurmašice su a mene najbolje i često se prave u ovom kraju Bosne . Jabukov pekme se nekada koristio umjesto šečera , a pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva…


hurmasice sa pekme om od jabuka Hurmašice sa pekme om od jabuka




Sastojci





  • tijesto



  •  300 g putera

  •  2 jaja

  •  1 fildžan vode

  •  3 kašike šečera

  •  2 fildžana pekme a po želji

  •  550 g brašna oštra nula

  •  1 prašak a pecivo

  •  1 limun naribana kora


  • aljev



  •  600 ml vode

  •  1 kg šečera




Priprema






  1. Umutiti mikserom omekšali puter sa jajima . Dodati fildžan vode i mješati. Dodati šećer i pekme . Polako dodavati brašno pomješano sa praškom a pecivom i limunovom koricom i mješati kuhačom dok ne dobijemo glatku smjesu. Oblikovati hurmašice i peći u agrijanoj rerni na 200 C oko 40 min. 2. aljev : Pomiješati vodu sa šećerom i pustiti da vri dvije minute . 3. aliti vruće hurmašice vrućim aljevom , kod nas se to ove agda. 4. Dobro ohladiti u frižideru i onda servirati.





Posluživanje


Što više dana stoje u frižideru ukusnije su . Najljepše su kad se jedu nakon nekoliko dana.


 


Source: http://www.coolinarika.com/recept/hurmasice-sa-pekme om-od-jabuka/







Hurmašice sa pekme om od jabuka

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice