Makaroni
- Nekoliko dana ranije prije nego odlučite raditi makarone, odvojite bjelanca od žumanaca, te bjelance pokrijte folijom na kojoj i bušite 5-6 rupica (tako dok stoje i gube malo vlage, što je vrlo bitno), te ih stavite u hladnjak najmanje 24 sata, najviše 5 dana. Žumanca iskoristite a nešto drugo.
- Nekoliko sati prije nego što odlučite pripremiti makarone, i badite ih i hladnjaka i ostavite na sobnoj temp.
- Miješajte šećer u prahu i brašno od badema mikserom 2 min, austavite, pokupite sve s rubova i ponovo miksajte 1 min
- Dobivenu mješavinu prosijte (to je bitno jer ćete tako dobiti finu glatku smjesu). Stavite je sastrane.
- U djelu od nehrđajućeg čelika stavite bjelanca (bitno je da je djela hladna jer će snijeg biti pjenastiji i čvršći) i tucite mikserom srednjom br inom
- Kad se počne stvarati snijeg, polako dodajte šećer, žlicu po žlicu, dok ne dobijete kremastu masu
- Dodajte boju
- Nakon što ste umiješali boju i dobili jednoličnu nijansu, dodajte polako mješavinu šećera i badema (smjesa mora biti sjajna i kremasta)
- Na lim stavite dva sloja papira a pečenje, u mite plastičnu vrećicu a ukrašavanje, napunite je smjesom i istiskujte hrpice promjera 2,5-3 cm (i među ostavite malo mjesta jer se smjesa malo raširi)
- Kad ste potrošili svu smjesu, ostavite makarone da odstoje na sobnoj temp. najmanje 20 min (može i dva sata)
- agrijte pećnicu na 140 C, i pecite ih cca 13-18 min (nemojte otvarati vrata pećnice dok se peku, nakratko ih tek otvorite pred sam kraj, i to dvaput, kako bi se riječili viška vlage)
- Kad su gotovi. trebali bi i gledati suho i biti čvrsti na vrhu kad ih lagan kucnete
- Ostavite ih na rešetki da se ohlade
Krema od limuna
- Vino, šećer u prahu, limunov sok i koricu stavite u manju djelu i miješajte dok se šećer ne otopi
- Vrhnje tucite u srednje velikoj djeli mikserom najvećom br inom dok ne nastanu mekani vrhovi
- Postupno ulijevajte smjesu s vinom i limunom i tucite da se sastojci povežu
Kremu možete koristiti bilo koju, glavno da ne bude previše tekuća da ne bi curila i makarona
Ja sam jedne punila kremom od limuna, a druge običnom nutellom.
a više recepata, posjetite moj blog Tiha u emlji slatkiša.
Uživajte
Makaroni
0 comments:
Post a Comment