Ovaj hljeb danas sam prvi put pravila, recept sam dobila od kolegice. Oduševljena sam, a komentar ukućana je da od svih koje sam pravila, ovaj je nabolji; hrskava kora, mekama i ra abrana unutrašnjost, mirišljav, ukusan (i moram sutra praviti novi jer se ovaj skoro pojeo). PREPORUČUJEM
Sastojci
- 700 gr bijelog brašna
- 200 gr kukuru nog brašna
- 100 gr palente
- 1 kesica germe
- po potrebi tople vode
- 1 dcl ulja (običnog ili maslinovog)
- po potrebi soli
- malo šećera
Priprema
- Germu staviti u toplu vodu sa kašikom šećera i čekati da nadođe.
- Bijelo brašno, kukuru no brašno, palentu, ulje i so pomiješati, istresti u sve to nadošlu germu i podkuhati tijesto da ne bude ni tvrdo ni meko.
- Pokriti ga plastičnom folijom i ostaviti da nadođe na sobnoj temperaturi. Kada je tijesto nadošlo promiješati ga i ostaviti opet da nadođe. Postupak ponoviti dva puta.
- Nakon toga prekuhati (u obliku koverte) hljeb i ostaviti ga da nadođe.
- Posudu sa poklopcem staviti u rernu da se agrije na 250 stepeni. Prekuhani hljeb staviti u agrijanu posudu i poklopiti te vratiti u rernu da se hljeb peče. Kada malo porumeni smanjiti temperaturu na 200 stepeni. Hljeb se ukupno peče oko 45 min.
- Pečen hljeb staviti na čistu salvetu, uviti ga i ostaviti da se ohladi.
Source: http://www.coolinarika.com/recept/hljeb-sa-bijelim-i-kukuru nim-brasnom/
Hljeb sa bijelim i kukuru nim brašnom
0 comments:
Post a Comment