Ekleri
Tijesto (kuhano):
- U posudi agrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer isol
- Pustite da akuha
- Kad proključa, dodajte sve brašno odjednom, smanjite vatru na srednju jačinu i br o miješajte drvenom kuhačom (tijesto će se vrlo br o pove ati)
- Miješajte 2-3 min da se tijesto lagano posuši (mora biti glatko i mekano)
- Prebacite tijesto u drugu posudu i nastavite mijesiti ili mikserom sa lopaticama ili rukama
- Nakon što se tijesto malo ohladi, dodajte jedno po jedno jaje (i a svakog jajeta mijesite tijesto dok se potpuno ne umiješa)
- Trebali biste dobiti mekano, lagano raste ljivo tijesto
- Smjesu prebacite u sčastičarsku vrećicu i istisnite u obliku eklera na papir a pečenje
- Ostavite više mjesta i među svakog jer se tokom pečenja rašire
- Pecite na cca 200 C cca 20-25 min
Krema:
- Mlijeko agrijte i pustite da akuha na laganoj vatri
- U drugoj posudi i miksajte žumanjke i šećer, dodajte ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro i miješajte
- Kad mlijeko akuha, u mite par žlica i ulijte u smjesu s žumanjcima, promiješajte i vratite cijelu smjesu u mlijeko, te kuhajte cca 2-3 min, dok se smjesa ne gusne
- Ostavite sa strane da se krema ohladi
- Slatko vrhnje i radite u šlag, te dodajte u kremu
Punjenje:
- Kad su ekleri pečeni, ostavite ih malo da se ohlade
- Prerežite ih vodoravno na pola, te slatičarskom vrećicom na donji dio eklera prvo stavite kremu od vanilije, a na nju i rađeni šlag (ako ne želite, može i samo krema)
- Poklopite gornjim dijelom eklera
Ukrašavanje: Ocaklina (bijela)
- U bjelanjak stavite šećer u prahu, te miješajte dok ne dobijete finu, glatku, sjajnu, tekuću smjesu, te dodajte limunov sok, i miješajte jos cca 2 min
- Tako dobivenu ocaklinu, žlicom prelijete preko eklera
- U nju ako želite možete dodati jestive boje
Čokoladna ocaklina
- Na pari rastopite čokoladu i maslac
- Dodajte agrijano mlijeko, te miječajte dok se smjesa ne sjedini
- Prelijte preko eklera
a više recepata, posjetite moj blog Tiha u emlji slatkiša.
Uživajte
Ekleri
0 comments:
Post a Comment