Ove hurmašice su a mene najbolje i često se prave u ovom kraju Bosne . Jabukov pekme se nekada koristio umjesto šečera , a pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva…
Sastojci
tijesto
- 300 g putera
- 2 jaja
- 1 fildžan vode
- 3 kašike šečera
- 2 fildžana pekme a po želji
- 550 g brašna oštra nula
- 1 prašak a pecivo
- 1 limun naribana kora
aljev
- 600 ml vode
- 1 kg šečera
Priprema
- Umutiti mikserom omekšali puter sa jajima . Dodati fildžan vode i mješati. Dodati šećer i pekme . Polako dodavati brašno pomješano sa praškom a pecivom i limunovom koricom i mješati kuhačom dok ne dobijemo glatku smjesu. Oblikovati hurmašice i peći u agrijanoj rerni na 200 C oko 40 min. 2. aljev : Pomiješati vodu sa šećerom i pustiti da vri dvije minute . 3. aliti vruće hurmašice vrućim aljevom , kod nas se to ove agda. 4. Dobro ohladiti u frižideru i onda servirati.
Posluživanje
Što više dana stoje u frižideru ukusnije su . Najljepše su kad se jedu nakon nekoliko dana.
Source: http://www.coolinarika.com/recept/hurmasice-sa-pekme om-od-jabuka/
Hurmašice sa pekme om od jabuka
0 comments:
Post a Comment