Friday, May 3, 2013

ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA


ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA


Postupak:

1. Pripremiti višnje a fil – u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta u povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature.


2. Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umešati mlaku čokoladu, a atim i orahe. Dno kalupa a tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice amastiti i posuti brašnom. Sipati smesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. I vaditi i kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom a sečenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dela. Pažljivo podvući list papira i među presečenih kora, radi lakšeg odvajanja.


3. Žumanca kratko umutiti sa 100 g šećera, skuvati na pari 7-8 miunta dok se ne gusnu. Ostaviti žumanca da se malo prohlade, pa im umešati par kašika kisele pavlake, da se ra rede. Želatin sipati u lonče, preliti sa 4 kašike hladne vode. Kad nabubri blago ga ugrejati da se rnca otope, pa sipati u ra ređena mlaka žumanca i promešati. Uliti sve to u kiselu pavlaku koja je prethodno lagano ra mućena žicom, dodati višnje (sa sirupom) i sve i mešati. U ovom stanju fil je relativno redak, što je ok. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže, a onda filovati tortu.


4. Na tacnu staviti jednu koru, presečenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati ceo fil, pa poklopiti drugom korom. Ob irom da je kora lako lomljiva, treba je pažljivo preneti u pomoć dve špatule. Ostaviti tortu 12-24h u frižideru da se ohladi i stegne.


5. Pripremiti preliv. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umešati jaje blago ra mućeno viljuškom, pa ajedno kuvati vrlo kratko, mešajući, tek da se jaje agreje ali da smesa ostane retka. Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč, sipati sav preliv, špatulom ga rasporediti po celoj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane, pa ili ostaviti “slapove” ili ra ma ati i sa strane. Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.


Recepti a torte – рецепти за торте – рецепти – recepti




ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA

0 comments:

Post a Comment

 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice