Sunday, March 31, 2013

Teleća čorba


Teleća čorba



IMG 8578 blog teleca+corba

Slabo i la im, generalno, a kad treba negde da idem na klopu, pre ću poželeti ručak u kafani nego nekom restoranu drugog tipa. Volim ja svašta da probam, al" volim brate i tu kafansku klasiku. Nemam omiljenu kafanu. Po dobrom pamtim Orač, Kalenić, Sinđelić, Avalicu, Manjež, Proleće, bivšu BIP-ovu pivnicu u Cetinjskoj, Staru trešnju, Grafičar, kafanu Dačo… A prvo na šta pomislim kad kažem kafana, to je pre svega dobra atmosfera, a od klope – teleća čorba!


Pročitajte više »
Provereni recepti. Cooks and Bakes




Teleća čorba
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Saturday, March 30, 2013

Ukusna pita od krumpira i luka


Ukusna pita od krumpira i luka


Prvo amjesiti tijesto u vecu djelu pomjesati suhe sastojke brasno i sol pa vode dolijevati dok ne postane kompaktno da se oblikuje kugle vratiti u pobrasnjenu djelu i pouljiti i ostaviti u djeli pokrivenoj dok radimo nadjev, a nadjev je krumpir na kockice i re ati ili krupno i ribati i luk i ribati posoliti i poparti. Tijesto oblikovati u roladicu pa sjeci i oblikovati kugle na pobrasnjenu radnu povrsnu ra valjati po elji tanko redati na 3 kore pouljeni pleh i nadjevati krumpirom i lukom tako ih redati po 3 kore pa nadjev dok se ne potrosi peci u agrijanoj pecnici dok ne porumeni odo do i odo go tada su gotove poslu iti u kiselo vrhnje ili neki fini umak po vasoj elji Dobar tek icon smile


Kuhari.com




Ukusna pita od krumpira i luka
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Majmunski hleb – Monkey Bread / FBI rukavice


Majmunski hleb – Monkey Bread / FBI rukavice


Monkey Bread4 200x200


Monkey Bread4


Potreban materijal:


testo


oko 400g brašna + još nekih 4 kašika

1 kesica – 7g Dr.Oetker suvog kvasca

1 kašičica soli

4 kašike šećera

200ml toplog mleka

80ml tople vode

30g istopljenog maslaca


preliv


115g istopljenog maslaca

110g smeđeg šećera

10g cimeta u prahu

1 kašika ekstrakta vanile


još malo maslaca a prema ivanje kalupa

šaka seckanih oraha


Monkey Bread


Priprema:


Prosejati brašno u činiji i dodati so. Pomešati posebno maslac, toplo mleko, toplu vodu, kvasac i šećer. Masu dadati u brašno. Mikserom, nastavcima a testo amesiti meko, glatko testo. Dve pune kašike brašna staviti na radni sto, i ručiti testo i malo ga doraditi rukama. Oblikovati testo u loptu i malo ga namastiti uljem, pa ga atim staviti u plastičnu činiju, pokriti čistom kuhinjskom salvetom i ostaviti na toplom da narasta oko 1h. Pripremiti kalup a pečenje. Mom kalupu se polako avršava “vek” trajanja i često mi se dešava da mi se alepi to nešto što pravim, pa ne mogu lepo da i vučem, ato sam morala prvo da premažem čitavu površinu maslacem, atim prekrijem svuda i lepo “ alepim” papir a pečenje, a onda sam i preko papira dobro nama ala maslacem. Preliv pripremiti tako što prvo morate rastopiti maslac, a atim dodati šećer, cimet i ekstrakt vanile. To je br i postupak, pa gledajte da odradite pre nego trebate da počnete da slažete hleb. Kada je testo naraste i udvostuči se, vratiti ga na radni sto (sada dodajte one druge dve kašike brašna) i rastanjiti ga oklagijom u obliku pravougaonika, pa oštrim nožem isecite na 64 komada. Nebitno je da li će da budu iste veličine. Od svakog komada isečenog testa napravite lopticu i umačite svaku u otopljeni puter i šećer. Morate preliv mešati kašikom non-stop da bi masa bila konstantna. Umočenu lopticu od testa staviti u modlu a pečenje i tako redom sve dok se ne potroši i poslednji komad testa. Seckanim orasima, s vremena na vreme, pospite testo u modli. Pokriti pleh kuhinjskom salvetom i ostaviti da loptice narastu, dok ne dosegnu 2cm ispod linije pleha.


Monkey Bread11


Napomena: U originalnom receptu piše da testo stoji 1 sat da naraste, moje testo je stajalo samo 30 minuta. Verovatno je ra log bio taj što sam toga dana baš bila aktivna u kuhinji, pekla i u rerni već nešto i bilo je jako toplo. Logično je da i testo brže naraste.


Monkey Bread1


Rernu agrejati na 180C. Staviti hleb da se peče oko 30-35 minuta. Kada je gotov i vadite ga i rerne i odmah stavite tanjir na kome ćete ga služiti preko pleha, pa prevrnuti. Posle pet minuta skloniti pleh. Poslužiti.


Još jedan recept koji sam isprobala sa Ivaninog bloga “So i biber” u sklopu igrice “FBI rukavice”. Inače ga merkam još od kada je objavljen prošle godine, u novembarskom broju ME E maga ina. Samo je moja greška to što sam ovoliko čekala i nisam recept ranije isprobala. Fenomenalno je ovo “majmunče”.


Monkey Bread2


This article is copyright ©  2013



Moje grne




Majmunski hleb – Monkey Bread / FBI rukavice
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Čokoladna mousse torta sa želeom od jagoda- Slika stiže kad se stisne :-)


Čokoladna mousse torta sa želeom od jagoda- Slika stiže kad se stisne icon smile


Naglašavam, kako je riječ o varijaciji i kako je a sve kriva Nikolina icon smile  


Biskvit


  • agrijte pećnicu na 180°C.

  • Namastite kalup a tortu i obložite stijenke sa masnim papirom

  • Rastopite nasjeckanu čokoladu ajedno sa maslacem na pari.

  • Ostavite da se malo ohladi.

  • U međuvremenu, tucite žumanjce sa šećerom dok ne postanu gusti i ne posvijetle. Umiješajte u njih rastopljenu čokoladu

  • U čistoj djeli istucite bjelanjce u snijeg i umiješajte ih u čokoladnu smjesu

  • Ulijte tijesto u kalup, rasporedite nekoliko amr nutih jagoda i pecite 20 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu.

Žele od malina


  • Jagode usitnite u blenderu i ne cijedite icon smile

  • Namočite želatinu da omekša.

  • U lončiću agrijte pasirane jagode sa šećerom, a kad provri maknite s vatre i u tome otopite ocijeđenu želatinu.

  • Malo ohladite a atim i lijte u okruglu metalnu posudu obloženu pro irnom folijom te stavite u amr ivač da se aledi

  • Žele treba ispasti kao lagana kupola pa obratite pažnju pri odabiru djele. Promjer moje djele je bio 16 cm.

  • I imajte na umu da mu treba vremena da se smr ne

Čokoladni mousse


  • agrijte mlijeko sa cca 95 ml vrhnja.

  • Žumanca pjenasto stucite sa šećerom, ulijte provrelo mlijeko s vrhnjem pa dobro i miješajte pjenjačom (mlijeko treba dodavati pomalo kako se žumanjca ne bi skuhala!)

  • Smjesu potom stavite u lonac na pari te miješajući agrijavajte dok se ne počne gušnjavati (cca 15 min).

  • Maknuti s vatre i odmah dodati fino sjeckanu čokoladu (70% kakaa) i miješati dok se ne otopi i poveže s kremom.

  • Na kraju u još lagano vruću smjesu umiješati čvrsti šlag  (tučen od preostalog vrhnja a šlag, cca 400ml)

Slaganje


  • Biskvit staviti na pladanj, na njega preokrenite žele pomoću folije, maknite foliju te oko biskvita atvorite podesivi obruč a torte. Prema ati čokoladnim mousseom i poravnati

Staviti preko noći u hladnjak, a atim odvojiti obruč te tortu ukrasiti po želji.


Kuhari.com




Čokoladna mousse torta sa želeom od jagoda- Slika stiže kad se stisne :-)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Pogača (Pinca, Sirnica)


Pogača (Pinca, Sirnica)


  1. Pomiješati malo brašna, malo šećera, malo toplog mlijeka i namrvljeni kvasac. Pustiti na toplom mjestu da kavasac u ađe.

  2. U međuvremenu miješati 8 žumanjaka (ako koristite 9 jaja onda 9 žumanjaka) sa šećerom i vanilin šećerom. Kad se dobro i mutilo dodati rum, maraskino, rastopljeni maslac, ribanu koricu limuna i naranče, atim ostatak mlakog mlijeka i na kraju snijeg od 4 bjelanjka.

  3. Posebno u malo vode otopiti sol i uliti u smjesu jaja i vanilin šećera.

  4. U plastičnu djelu a miješanje usuti brašno, u ašli kvasac i lagano sipati smjesu od jaja. Polagano promiješati drvenom kuhačom, a atim mijesiti rukama da kvasac ne ostane na jednom mjestu.

  5. Oblikovati četiri pogače, križasto ih ra re ati i peci u prethodno agrijanoj pecnici oko 45 minuta na 220 °C, po potrebi malo duže (provjeriti čačkalicom).

  6. Pecenu pogacu prema ati smjesom šećera i vode ili ra mucenim jajem i posuti šećerom.

     



Kuhari.com




Pogača (Pinca, Sirnica)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Gulaš od šampinjona sa pirinčem


Gulaš od šampinjona sa pirinčem


Još jedno posno jelo. Gulaš od šampinjona sa pirinčem biće odličan ručak u vreme posta i u danima kad ne želimo da pravimo jelo sa mesom. U ovakvo jelo nećete  osetiti nedostatak mesnog dela obroka.


Gulas od sampinjona



Sastojci:


  • 500 g šampinjona

  • 2 glavice crnog luka

  • 1 šargarepa

  • 1 čen belog luka

  • 1 sveža babura paprika (može i amr nuta)

  • ulje,suvi ačin

  • so i biber

  • peršun

  • 2 kašike paradaj pelata ili 1dl soka od paradaj a

Priprema:


Iseckajte crni luk i papriku. Šargarepu narendajte i stavite sve ajedno sa malo ulja i vode da se dinsta. Dodajte suvi ačin.


Neka se dinsta 15 minuta. Dok se luk,paprika i šargarepa dinstaju u drugu posudu stavite šampinjone isečene na krupnije listiće sa solju i biberom i malo ulja. Ostavite da se krčka. Šampinjoni će sami pustiti vodu. Šampinjoni će a 20ak minuta biti gotovi. Kad su luk,paprika i šargarepa omekanil,dodajte im beli luk.kad se sve skuvalo  sjedinite sve ajedno  i dodajte paradaj pa ostavite da prokrčka još 5 minuta.


Dok se šampinjoni krčkaju stavite pirinač da se skuva. Najbolje da vam vri 15 minuta,pa sklonite sa vatre i poklopite,ostavite tako još 15 minuta. Procedite i operete pirinačbiće rastresit. Pirinču dodajte malo maslinovog ulja,može i obično,peršunov list i suvog ačina pa sve promešajte i servirajte u gulaš.


Domaći recepti i moje kuhinje




Gulaš od šampinjona sa pirinčem
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Kolač od limuna


Kolač od limuna


  1. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Prosijati brašno sa gustinom i praškom a pecivo. Limune oprati, naribati koricu i iscijediti sok. Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg (u dodatak prstohvata soli).

  2. U posudu a miješanje staviti omekšali maslac, šećer, vanilin šećer i i miješati u glatku, pjenastu smjesu. Dodati žumanjke.

  3. Kad se žumanjci spoje sa smjesom maslaca i šećera dodati jogurt, limunov sol i brašno. Miješati dok ne nastane glatka, gusta smjesa.

  4. Na kraju lopaticom lagano umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.

  5. Dobiveno tijesto uliti u prethodno namašćen, okrugli kalup a torte promjera 24 cm (po želji na dno kalupa staviti papir a pećenje, u tom slučaju samo namastiti obruč kalupa).

  6. Tijesto peći u prethodno agrijanoj pećnici na 180°C oko 50 minuta (pećnica na vrući rak 160°C). Pri kraju pećenja provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov.

  7. Gotov kolač i vaditi i pećnice i ostaviti nekoliko minuta da se hladi u kalupu, atim kolač i vaditi i premjestiti na žičanu mrežicu da se ohladi do kraja (kolač prilikom premještanja na mrežicu a hlađenje okrenuti tako da gornja strana bude dolje, a donja gore, tako da se kolač i ravna dok se hladi).

  8. Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti u neki kiselkasti pekme ili džem i marmeladu po želji.

     

     

     

     

      


     


     



Kuhari.com




Kolač od limuna
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Pileći rolat sa šunkom i sirom


Pileći rolat sa šunkom i sirom


Bliži nam se Uskrs a sa njim i Uskršnja trpe a. Ovaj put vaš Uskršnji ručak  može da ukrasi  ovaj fini pileći rolat.


Pileci rolat sa sunkom i sirom


Sastojci


    • 1kg pileće belo meso

    • 200g šunke

    • 200 gr sira,trapista

    • 2  jaja

    • 4 kašike maslinovog ulja

    • 9-10  listova (peraja) mladog luka

    • so,biber

    • ljuta papričica (može i ne mora)

    • 100 ml belog vina


Priprema:


Prvo pripremite omlet. Stavite u posudu  kašiku ulja , iseckan luk malo soli i biber, (crvena sveža ljuta paprika,opciono).


Ostavite par minuta da odtoji pa dodajte jaje i sve umutite.

.


Pecite omlet sa obe strane i okrenite ga naopako na tanjir. Ostavite da se ohladi.


Pilećem belom mesu odstranite kosti. Stavite ga i medju dve kese ili celofana pa ga malo poravnajte čekićem. ačinite solju i biberom. Stavite preko omlet,sir i preko šunku. Urolajte vaš rolat. Stegnite ga kanapom a pečenja ili umotajte u foliju.


Pospite sa malo ulja,dodajte vino i vodu (1dl) pa pecite na umerenoj vatri (180 stepeni) sat vremena.


Ako stavite foliju,10min pred kraj pečenja je skinite da se rolat lepo apeče.


Da biste dobili finu boju i hrskavu kožicu možete da premažete rolat sa kašikom meda pomešanu sa soja sosom.


 


Domaći recepti i moje kuhinje




Pileći rolat sa šunkom i sirom
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Friday, March 29, 2013

Marelice s macaroon nadjevom


Marelice s macaroon nadjevom


agrijte pećnicu na 160 °C.


Marelice prepolovite i otkoštite. Najbolje bi bilo koristiti svježe marelice, no ako nisu u se oni, poslužit će i kon ervirane marelice. Posložite polovice marelica na protvan, tako da je unutarnja strana okrenuta prema gore.


U loncu na laganoj vatri agrijte vrhnje sa šećerom. Povremeno miješajte i pustite da se šećer rastopi i vrhnje prokuha.


Kad prokuha, maknite s vatre i umiješajte u to kokos i vaniliju.


Raspodjelite smjesu ravnomjerno po marelicama (otrpilike jedna žlica smjese na jednu polovicu marelice).


Pecite dok marelice ne omekšaju, a nadjev postane hrskav i lijepe latno-smeđe boje, otprilike 40 minuta. Ukoliko vam nadjev prebr o dobiva smećkastu boju, prekrijte protvan s aluminijskom folijom i pecite dok vam marelice ne omekšaju.


Kuhari.com




Marelice s macaroon nadjevom
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Kuruzna zlevka


Kuru na levka


Sve sastojke (osim slatkog vrhnja) dobro i miksati i staviti u protvan.


Peći u prethodno agrijanoj pećnici na 180 °C otprilike pola sata. atim i vaditi i pećnice, preliti sa slatkim vrhnjem i peći još 15ak minuta.


Kuhari.com




Kuru na levka
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Čvorovi s češnjakom


Čvorovi s češnjakom


amijesite glatko di ano tijesto i pustite da se diže na toplom mjestu, pokriveno, otprilike sat vremena ili dok se volumen ne udvostruči.


Kad je tijesto spremno, podijelite ga na 2 dijela i malo pritisnite na podlo i tako da dobijete oblik nekakvog diska. Narežite taj disk na trakice i počnite oblikovati male čvorove. Od jedne trake možete dobiti do 4 čvora jer svaku traku možete jako i dužiti. Oblikujte čvor kao da to radite s nekim užetom.


U galeriji možete naći sliku čvorića prije pečenja.


Stavite čvorove u protvan i stavite peći na 200 °C otprilike 20 minuta. Ne trebate prema ivati s ničim, jer ćete ih kasnije prekriti s marinadom.


Odmah kad se ispeku, stavite ih u neku veliku djelu i prelijte marinadu koju ste pripremili u blenderu ili maloj sjeckalici od maslinovog ulja, peršina i češnjaka.


Malo ih posolite i popaprite i spremni su a posluživanje.


Kuhari.com




Čvorovi s češnjakom
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Pohovani fileti soma


Pohovani fileti soma


Ovo jelo može da bude i posno.Filete soma pohujemo u posnoj smesi i potpuno su isti kao kad se pohuje sa jajima. U receptu ću napisati i kako. Lagan ručak u salatu od krompira i pra iluka.


DSCI0307




Sastojci a dve osobe:


  • jedan veći filet soma ili dva manja

  • 1 jaje

  • brašno,mrvice

  • so i suvi ačin

  • 3 veća krompira

  • jedan pra iluk

  • ulje

  • sirće

Priprema:


Filet soma polu odmr nuti,ne skro , pa ga posoliti. Ostaviti da odstoji 10ak minuta pa ga iseći na deblje trake.


Ra mutiti jaje. Uvaljati svaku traku u brašno,jaje pa mrvice i peći sa svih strana dok lepo ne porumene.


Krompir oprati pa staviti u ljusci da se skuva.


Pra iluk iseci na kolutiće,ne morate sve,beli deo i pola elenog.


U posudu staviti luk,dodati kašiku suvog ačina i malo soli. Promešati pa dodati 0,5dl ulja i 0,5dl vode i jednu kašiku sirćeta (po vašem i boru). Sve sastojke dobro promešati. Kuvan krompir oguliti i iseći na kockice pa dodati smesi i lagano i mešati. Vruće filete servirati sa salatom.


 


Ako hoćete da posno ispohujete filete soma napravite poh.


5 kašika bršna pomešajte sa pola kašike suvog ačina pa tome dodajte 1dl vode i malo ulja,samo malo nagnite bocu.


Sve dobro i mešajte,da nema grudvica. Ako je gusto dodajte vode ili obrnuto. Treba da vam bude gustine kao jogurt,nemojte redje,malo gušće može ali redje ne.


Kada tako pečete filete pecite prvo sa jedne strne pa kad se apeče tek onda okrenite.


Ovako možete da pohujete i filete oslića.


 


 


Domaći recepti i moje kuhinje




Pohovani fileti soma
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

hoba s lososom


hoba s lososom


10 dkg hob


2 do 3 seri rajcice


cesanj cesnjaka


malo persina,kapara i maslina .


aceta i maslinova ulja po elji


malo soli i papra


file lososa


maslinovo ulje


sok od pola naance 


grancica ru marina


papar u rnu


 


Kuhari.com




hoba s lososom
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Raw čokoladni brownie


Raw čokoladni brownie


  • Datulje namočiti 10-15 min u hladnoj vodi kako bi omekšale.

  • U blenderu usitniti orahe s malim prstohvatom soli.

  • Dodati vaniliju i kakao te sve dobro promiješati u blenderu.

  •  Sada postupno dodajemo ocijeđene datulje. 

  • Ako smjesa još nije dosegla željenu kon istenciju tj. ako je presuha, dodati po potrebi agavinog sirupa kako bi se sve bolje pove alo. 

  • Kad smo dobili kompaktnu smjesu, stavljamo je u posudu pritiskajući prstima kako bi dobili oblik brownie-ja.

  • Staviti na par sati u hladnjak da se stisne i nakon toga re ati na kocke i uživati.

Kuhari.com




Raw čokoladni brownie
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Prebranac


Prebranac


Jedno od najpo anatijih jela kod nas. Služi se kao prilog,kao glavno jelo,postan ili ne. apeče se u rerni na kraju, ali mi nismo ovaj put,nismo imali vremena,bili smo suviše gladni i suviše dobro je mirisao da bi još čekali.


DSCI0285



Sastojci:


  • 300 g pasulja,tetovca

  • 1 glavica crnog luka

  • 1 šaragarepa

  • 1 krompir

  • 1 manji koren paškanata

  • 2 čena belog luka

  • 1 kašičica aleve paprike

  • 2 kašike brašna

  • po ukusu so i biber

  • po i boru lovorov list, peršunov list, bosiljak

  • 1 dl  ulja

Priprema:


Pasulj oprati i ostaviti da odsoji i nabubri.  Nakon toga ga staviti da se okuva pa tu vodu baciti. Naliti novu i ostaviti da se kuva. Propržiti crni luk dok ne porumeni, pa dodati alevu papriku i sitno seckanu ili rendanu šargarepu, oaškanat i krompir isečen na kockice. Dinstati još malo,5-10 minuta. Sipati pasulj u tu smesu. Dodati ačine po ukusu i i boru pa nastaviti kuvanje dok sve ne omekani i pasulj počne da se raspada i pušta svoje brašno u čorbu. Na kraju dodati  beli luk. Kuvati 10-tak minuta, pa ukuvatibrašno. ra mutiti ga sa malo vode pa dodati smesi. U avisnosti od željene gustine, dodati vodu ili ne.


Domaći recepti i moje kuhinje




Prebranac
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Thursday, March 28, 2013

Posne ćufte


Posne ćufte


Još jedan od predloga a ručak, a sve one koji poste. Ćufte od soje i povrća.


cufte od soje


Sastojci:


  • 1 glavica crnog luka

  • 1 čen belog luka

  • 2 kuvana krompira

  • 1 veliki šargarepa kuvana

  • 1 kuvani celer, koren

  • 100 g soje granule natopljene u toplu vodu

  • prstohvat majčine dušice, vegeta, biber

  • 1 ve a peršuna

  • 1 ve a sveže mirođije

  • brašno ,2 kašike

Priprema:


Iseckajte crni luk i beli luk. Stavite da se skuvaju  krompir, celer i šargarepa. Iseckajte peršun i mirodjiju. Kad je povrće skoro kuvano,ocedite ga i  i rendajte  na krupno rende,soju ocedite pa sve spojite,dodajte ačine,brašno,crni i beli luk,pa sve sjedinite i i mešajte. Oblikujte loptice,uvaljajte ih u brašno i pecite na agrejanom ulju,na jačoj vatri. Nije im potrebno dugo vremena da se ispeku jer je povrće već skuvano. Poslužite u svežu kupus salatu.


Domaći recepti i moje kuhinje




Posne ćufte
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Brze kuglice sa orasima


Br e kuglice sa orasima


Br o i lako se prave,nabodete ih posle na čačkalicu i umočite u čokoladu i dobijete predivne čokoladne kuglice. Posne su,al ništa manje ukusne od onih koje nisu posne.


DSCI0250




Sastojci:


  • 250 g mlevenih oraha

  • 250 g posnog mlevenog keksa

  • 150 g šećera u prahu

  • čaša soka od narandže

  • 200 g čokolade a kuvanje

  • 1 kašičica muskatnog oraščića u prahu

  • 100gr čokolade a kuvanje

  • 2 kašike ulja

Priprema:

Sve sastojke pomešati i sjediniti,pa ostaviti smesu da odstoji 1 sat.Smesa treba da vam je tvrdj.Od ove smese prviti  kuglice veličine oraha. Rastopiti čokoladu sa uljem pa dobro sjediniti. Kuglicu nabosti na čačkalicu pa umakati u gla uru. abosti čačkalicu u stiropor pa ostaviti tako da se stegne. Posle samo staviti u papirne korpice.


Domaći recepti i moje kuhinje




Br e kuglice sa orasima
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Posni krompir


Posni krompir


a sve one koji poste, pošto je u toku Uskršnji post predlog a ručak. Varivo od krompira u palentu i kupus salatu.


Posni krompir




Sastojci:


  • 1 kg krompira

  • 1 šolja ulja

  • 2 ili 3 kašičice paprike

  • 2 glavice crnog luka

  • biber

  • so

  • 2 lovorova lista

  • 1 ve a peršuna

  • 2 kašike brašna

Priprema:


Ulje stavite u šerpu pa kad se agreje dodajte sitno iseckan crni luk i ostavite ga da se proprži dok ne omekani,dodajte malo vode pa prpriku. Krompir oguliti pa iseckati na kockice i dodati luku i paprici. Naliti vodom da ogre ne pa kuvati dodavajući po malo vode. Dodati lovorov list pa ga na kraju kuvanja i vaditi. Kad je krompir skuvan dodati so i biber. Ra mutite brašno sa malo vode pa dodajte krompiru,ako je pregusto dodajte još malo vode i pustite 10 minuta da krčka,da se brašno ukuva. Na kraju dodajte sitno iseckano peršunovo lišće. Servirajte u kupus salatu i palentu.


Domaći recepti i moje kuhinje




Posni krompir
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Ćuspajz od šargarepe i graška sa kobasicom


Ćuspaj od šargarepe i graška sa kobasicom


Predlog a ručak. Ovo jelo može da bude i br i ručak ako koristiti grašak i kon erve,poluobaren.


DSCI0229


Sastojci:


  • 400gr graška

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 veće šargrepe

  • vegeta i so

  • voda i ulje

  • 1 kašika brašna

Priprema:


Luk sitno naseckati pa naliti 1dl ulja i 1dl vode,dodati vegetu pa dinstati. kad luk omekani dodati grašak pa nastaviti dinstanje. Šargarepu iseckati,dodati luku i grašku,dodati 1dl vode pa kuvati.  Sve ajedno kuvati u malo vode,da ogre ne i povremeno dolivati ako treba. Kad je sve omekanilo i skuvalo se i mešti kašiku  brašna sa malo vode i dodati,smanjiti vatru da krčkati još 10ak minuta,da se brašno fino ukuva. Domaću kobasicu prvo malo okuvati u vodi i ulju pa apeći. Poslužiti sa ćuspaj om.


Domaći recepti i moje kuhinje




Ćuspaj od šargarepe i graška sa kobasicom
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Čokoladna mousse torta sa želeom od malina


Čokoladna mousse torta sa želeom od malina


  • Prosijati brašno i prašak a pecivo, dodati sve ostale sastojke a biskvit osim malina, dobro i miješati mikserom pa miksati još 2 min na najvećoj br ini.

  • Smjesu i liti u kalup promjera 26 cm na dnu obložen samo po dnu papirom a pečenje.

  • Poravnajte i po njoj ravnomjerno pospite amr nute, malo ra mrvljene maline.

  • Pecite oko 20-25 min na 170°C (prethodno ugrijano) te ohladite. Odvojite nožićem od kalupa.

  • Maline usitnite u blenderu i protisnite kro fino cjedilo da odstranite koštice.

  • Namočite želatinu da omekša.

  • U lončiću agrijte pasirane maline sa šećerom, a kad provri maknite s vatre i u tome otopite ocijeđenu želatinu.

  • Malo ohladite a atim i lijte u okruglu metalnu posudu obloženu pro irnom folijom te stavite u amr ivač da se aledi.

  • Žele treba ispasti kao lagana kupola pa obratite pažnju pri odabiru djele. Promjer moje djele je bio 16 cm.

  • agrijte mlijeko sa cca 95 ml vrhnja.

  • Žumanca pjenasto stucite sa šećerom, ulijte provrelo mlijeko s vrhnjem pa dobro i miješajte pjenjačom (mlijeko treba dodavati pomalo kako se žumanjca ne bi skuhala!).

  • Smjesu potom stavite u lonac na pari te miješajući agrijavajte dok se ne počne gušnjavati (cca 15 min).

  • Maknuti s vatre i odmah dodati fino sjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi i poveže s kremom.

  • Na kraju u još lagano vruću smjesu umiješati čvrsti šlag  (tučen od preostalog vrhnja a šlag, cca 400ml).

  • Biskvit staviti na pladanj, na njega preokrenite žele pomoću folije, maknite foliju te oko biskvita atvorite podesivi obruč a torte. Prema ati čokoladnim mousseom i poravnati.

Staviti na minimalno 4 sata (najbolje preko noći) u hladnjak, a atim odvojiti obruč te tortu ukrasiti po želji.


Kuhari.com




Čokoladna mousse torta sa želeom od malina
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Wednesday, March 27, 2013

Posni kolač od čokolade i keksa


Posni kolač od čokolade i keksa


U toku je Uskršnji post pa da se malo asladimo posnim kolačima.


Posni kolac od keksa i cokolade

Sastojci:
  • 200gr keksa

  • 200gr čokolade a kuvanje

  • 100gr posnog margarina

  • 1/2 šolje mlek od soje,može i vode

  • 2 kašike meda

  • 100gr pečenih lešnika

  • 50gr kokosa

  • 2 kašike kakaa

Priprema:
U posudu staviti mleko,margarin,med i čokoladu da ose otope. Povremeno promešajte. Lešnik sameljite a keks i lomite pa ih pomešajte. Dodajte kakao i kosos pa sve sjedinite.
Kad se se čokolada otopi i sve se sjedini prelijte preko smese od keksa i sve dobro umešajte. Ako vam i gleda previše suvo dodajte malo vode. Ova smesa je dovoljna a malu posudu,do 20cm. U posudu stavite foliju i istresite smesu. ostavite u frižider da se stegne i ohladi. Poslužite preliveno čokoladom i kandiranim voćem a i ne mora.



ShareThis

Share on Facebook

Domaći recepti i moje kuhinje




Posni kolač od čokolade i keksa
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Kikiriki minjoni


Kikiriki minjoni


Juče smo se malo igrali. Pravili smo kikiriki minjone i pokušali da nešto napišemo. Minjoni su ukusom ispali fantastično. Jednostavni,br i minjoni od keksa i kirikija preliveni čokoladom.


oie 2716522Vj9eUxQo


Sastojci:


  • 250gr keksa

  • 150gr kikirikija

  • 1/4 margarina

  • 8 kašika šećera

  • 2,5dl mleka

  • 100gr mlečne čokolade

  • 1 kašika ulja

 


Priprema:


Staviti mleko,šećer i margarin da provri. kad provri skloniti sa vatre pa dodati mleveni keks i i blendiran kikiriki. Sve dobro sjediniti i i mešati. Na tacnu ili dasku staviti foliju pa toplu smesu oklagijom raširiti na debljinu 2cm. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne 2h.


Kikiriki minjoni 3

I vaditi pa odseći krajeve.


Kikiriki minjoni 2

Iseći onda na kockice.


Kikiriki minjoni 4

Rastopiti čokoladu sa uljem pa sve dobro i mešati. U eti čačkalicu pa umočiti je u čokoladu,ubosti kockicu i onda umakati kockice u čokoladu,pa čačkalicu ubosti u stiropor. Tako ne ostaju tragovi prstijui nema neiskorištene čokolade.


Kikiriki minjoni 5

Odgore možete išarati belom čokoladom.



ShareThis


Share on Facebook

Domaći recepti i moje kuhinje




Kikiriki minjoni
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Mantije


Mantije


Stari recept koji se čuva od aborava. Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.


mantije 3


Sastojci:


  • 4dl mlake vode

  • kašika soli

  • brašno (700-800gr)

  • 700gr junećeg mlevenog mesa

  • 2 glavice crnog luka

  • 100gr putera

  • 100gr ulja

  • 2dl jogurta ili pavlake

  • vegeta i biber

 


Priprema:


Od brašna,vode i soli umesiti glatko testo. Napraviti ga u loptu pa ostaviti da odstoji pola sata. Podeliti jufku na 3 dela pa svaku na još 5 delova. Uvirkati (napraviti malu lopticu) svaku.  U imati jednu po jednu jufkicu i rastanjiti ih. Da im prečnik bude otprilike 20cm. Staviti jednu rastanjenu jufku pa je prema ati otopljenim puterom pomešanim sa margarinom. Odgore ustaviti drugu pa ponoviti postupak. Tako naredjati 5 jufki pa krenuti ispočetka sa ostalih 10. Sada imamo 3 gomile po 5 jufki. Maže se i gornja. Oklafijom ra vući jednu gomilu,veoma tanko pa je iseći u kvadrte veličine 5-6cm.


Luk sitno iseckajte pa ga propržite na malo ulja,pa dodajte meso i ačin. Ostavite da se dinsta dok voda ne ispari,kratko. Ovu smesu stavljajte na isečene kvadrte. Kvadrate atvarate tako što dijagonalno spajate krajeve i okrećete ih na dole u pouljenu tepsiju. Tako uradite i sa ostale 2 gomile. Poprskate malo vodom i umućenom smesom putera i ulja pa pecite na 225 stepeni dok ne porumeni. Kad porumene i vadimo i rerne i prelijemo jogurtom ili mešavinom jogurta i pavlake i vratimo da se još dopeče.


 



ShareThis


Share on Facebook

Domaći recepti i moje kuhinje




Mantije
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Mantije


Mantije


Stari recept koji se čuva od aborava. Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.


mantije 3

Sastojci:


  • 4dl mlake vode

  • kašika soli

  • brašno (700-800gr)

  • 700gr junećeg mlevenog mesa

  • 2 glavice crnog luka

  • 100gr putera

  • 100gr ulja

  • 2dl jogurta ili pavlake

  • vegeta i biber

 


Priprema:


Od brašna,vode i soli umesiti glatko testo. Napraviti ga u loptu pa ostaviti da odstoji pola sata. Podeliti jufku na 3 dela pa svaku na još 5 delova. Uvirkati (napraviti malu lopticu) svaku.  U imati jednu po jednu jufkicu i rastanjiti ih. Da im prečnik bude otprilike 20cm. Staviti jednu rastanjenu jufku pa je prema ati otopljenim puterom pomešanim sa margarinom. Odgore ustaviti drugu pa ponoviti postupak. Tako naredjati 5 jufki pa krenuti ispočetka sa ostalih 10. Sada imamo 3 gomile po 5 jufki. Maže se i gornja. Oklafijom ra vući jednu gomilu,veoma tanko pa je iseći u kvadrte veličine 5-6cm.


Luk sitno iseckajte pa ga propržite na malo ulja,pa dodajte meso i ačin. Ostavite da se dinsta dok voda ne ispari,kratko. Ovu smesu stavljajte na isečene kvadrte. Kvadrate atvarate tako što dijagonalno spajate krajeve i okrećete ih na dole u pouljenu tepsiju. Tako uradite i sa ostale 2 gomile. Poprskate malo vodom i umućenom smesom putera i ulja pa pecite na 225 stepeni dok ne porumeni. Kad porumene i vadimo i rerne i prelijemo jogurtom ili mešavinom jogurta i pavlake i vratimo da se još dopeče.


 



ShareThis


Share on Facebook

Domaći recepti i moje kuhinje




Mantije
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Mesna babuška


Mesna babuška


  • Na vrlo malo maslinovog ulja (srednje jaka vatra) apecite srneći kare sa sve četiri strane po 2 minute.

  • Tako pečen srneći kare posolite, popaprite te ga arolajte u raširena pureća prsa ispod kojih se nala i tanko re ana slanina. Vašu “babušku” amotajte u aluminijsku foliju i potopite kojih 15-ak minuta u kipućoj vodi.

  • Tako pripremljeno meso odmotajte te ga kratko apecite sa svake strane na vreloj tavi u mali dodatak maslinovog ulja.

Dobar tek icon smile


Kuhari.com




Mesna babuška
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Tuesday, March 26, 2013

Čorba sa prokeljom


Čorba sa prokeljom


Corba sa prokeljom 200x200


Corba sa prokeljom


Potreban materijal:


200g prokelja

100g šargarepe

100g paškanata

60g celera

150g pra iluka

50g duguljastog pirinča “Indica”

1l vode

500ml pileće supe (kocka)

2 čena belog luka

so i biber

čubar u prahu

1 kašika ulja


Priprema:


Sitno iseckati pra iluk. Šargarepu, paškanat i celer narendati na krupno rende ili samleti u blenderu. Na malo ulja propržiti u šerpi pra iluk sa belim lukom i narendano povrće, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati cele glavice prokelja, promešati, naliti supom i vodom, pa pustiti da proključa. Dodati opran pirinač i ačiniti čubrom po ukusu. Kuvati čorbu pola sata. Poslužiti toplo. Po želji, može se ačiniti pred služenje limunovim sokom ili kiselom pavlakom.


Recept (sa nekim malim i menama) sam isprobala sa mog omiljenog portala “Tetka”, autora Gordane Radojković.


This article is copyright ©  2013



Moje grne




Čorba sa prokeljom
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Ideja za predjelo


Ideja a predjelo


Lepo i gleda a lako se pravi. Sve iseckate i samo bockate na krutoneod belog luka  koje napravite ili kupite.


DSCI0064


Sastojci:


  • krutoni,

  • slanina u tankim kriškama

  • kulen,kobasica,šunka,sir (vaš i bor)

  • nešto od salate,krastavac ili cherry paradaj

  • čačkalice

Priprema;


Krotone pravimo tako sto ugrejemo ulje (1dl),dva čena belog luka samo asečemo pa ubacimo u ulje,kad počne da dobija braon boju i vadimo i ubacimo u ulje kockice hleba. Najbolje da je to hleb od juče ili tost. Kad hleb počne da dobija žuto – braon boju gotov je.


U memo čačkalicu pa na nju nabodemo jedan kraj slanine pa redjamo dalje po želji suhomesnato i salatu,kad naredjamo nabidemo drugi kraj slanine i na kraju na vrh kruton.



ShareThis


Share on Facebook

Domaći recepti i moje kuhinje




Ideja a predjelo
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Zeleni sok za dobro jutro


eleni sok a dobro jutro


  • elenje (blitva, špinat, raštika, matovilac, itd.) i jabuke operite. Celer ogulite pa njega i jabuke (s košticama i korom) narežite na manje komade.

  • Limun i đumbir ogulite i narežite.

  • U sokovnik  (najbolji su sokovnici koji rade na principu hladnog prešanja) nai mjence dodajte sastojke a sok, povremeno dodajući malo vode.

  • Ako želite, na kraju u sokovnik dodajte i orahe – njihovo će mlijeko soku dati malo kremo nosti i poboljšat će apsorpciju vitamina nekih vitamina. Ili samo dodajte par kapi lanenog ulja.

  • Evo vašeg elenog soka! Ulijte ga u lijepu čašu i polagano srčite slamkom da vam traje što dulje icon smile

Kuhari.com




eleni sok a dobro jutro
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Monday, March 25, 2013

Umak od gljiva


Umak od gljiva


  • Prodinstajte luk na malo maslaca i maslinovog ulja u tavi u kojoj ste karameli irali meso.

  • Dodajte sitno sjeckanog češnjaka i svježeg chillija. Čim osjetite miris češnjaka, ubacite i šampinjone.

  • Kada gljive puste vodu, dodajte vrhnje a kuhanje i peršin. ačinite solju i paprom.

  • Nakon minutu, dvije, kada se umak malo prožme, možete ugasiti vatru i servirati ga. Ja volim da mi je malo gušći..

Dobar tek icon smile


Kuhari.com




Umak od gljiva
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Brze šnicle u sosu


Br e šnicle u sosu


Ovo jelo je gotovo a pola sata. Nećete uložiti ni puno truda a ni puno sastojaka a dobićete meke šnicle u finom sosu. U neku lepu dekoraciju ovo jelo može da bude odlično čak i a i nendne goste.


DSCI01441


Sastocji:


  • broj šnicli po i boru,ja sam imala 6

  • 1 dl ulja

  • 2 dl vode

  • 100gr feta sira

  • 100gr pavlake

  • so i biber,vegeta

  • 2 kašike brašna

Priprema:


Šnicle malo aseći,po dužini i širini pa ih dobro i lupati i posoliti. Ostaviti ih da odstoje 5 minuta dok se 0,5dl vode i 0,5dl ulja ra greje. Ubaciti šnicle,dok voda vri okrenuti ih,pa kad i vri apeći ih sa obe strane malo više. Da budu tamnije. Kad se apeku naliti ostalih 1,5dl vode i o,5dl ulja pa ostaviti da opet provri,da ono što se jače apeklo spadne u vodu. Kad voda potamni,dodati ostatak ulja i malo vegete.  I vaditi šnicle. Ra mutiti brašno sa malo vode pa dodati vodi i ulju od pečenja,mešati žicom da se ne grudva. Ra mutiti feta sir sa pavlakom pa dodati smesi i opet dobro mešati. Vas sos je gotov. Vratiti šnicle,ugasiti skro ringlu i ostaviti na njoj nek odstoji koliko je još topla dok vi spremite tanjire. Poslužiti.


Ovo jelo bi trebalo spreamti u teflonskom dubljem tiganju bog toga što se šnicle jače apeku. U tiganju od rosfraja će se one alepiti a dno a u teflonskom neće.




ShareThis







Share on Facebook



Domaći recepti i moje kuhinje




Br e šnicle u sosu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Sunday, March 24, 2013

Carrot cake


Carrot cake


Carrot cake 200x200


Carrot cake21


Lepšu, ukusniju i sočniju tortu od šargarepe aista nisam skoro jela. Ne možete ni da amislite taj spoj ukusa i mirisa. aista sam se oduševila. Recept sam inače još pre par godina videla kod Monike i još tad sam se na nju nameračila. Ali pošto ja inače tako nađem svašta nešto a isprobavanje, ona nikako da dođe na red. Originalni recept je sa “Coolinarike”, autora LiliN i po njemu je i Monika pravila svoju ver iju, ali be brusnica. I ja sam i menila malo recept. Videćete da se u originalu kore peku u tri okrugla pleha, ja nisam imala tri istih dimen ija, pa sam došla na ideju da pečem u velikom od električnog šporeta i ispalo je baš onako kako treba. Još neke od i mena su, što sam na kraju tortu prekrila sa još slatke pavlake, nisam imala maskarpone, već sam koristila sirni nama i nisam imala liker od narandže, pa sam stavila sok. U svakom slučaju, sve je ispalo fenomanalno. Pre adovoljna sam, kao što već rekoh, nisam jela ukusniju i sočniju od ove do sada, jednostavno se topi u ustima dok je jedete.


Potreban materijal:


Kora


450g sitno narendane šargarepe

5 jaja

250g šećera

300ml ulja

80g smeđeg šećera

2 kesice vanilin šećera

rendana kora jedne narandže

300g brašna

1,5 kašičica praška a pecivo

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta u prahu

1/4 kašičice đumbira u prahu

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice mlevenog karanfilića

1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

60g kokosa

100g suve brusnice


Fil


500g “Moja kravica-Kuhinjica” sitnog sira (sirni nama )

170ml slatke pavlake

2 kesice vanilin šećera

1 kašika sitno narendane kora narandže

1 kašika sitno narendane kora limuna

2 – 3 kašike soka od narandže

150g šećera u prahu


a ukrasavanje


tostiran kokos

malo suvih brusnica

300ml slatke pavlake


Carrot cake


Priprema:


agrejati rernu na 175C. Na veliki pleh od električnog šporeta staviti papir a pečenje. Na dno tri kalupa promera 22 cm stavite papir a pecenje. Šargarepu očistiti i sitno narendati. U posebnoj posudi varjačom pomešati prosejano brašno, so, prašak a pecivo, sodu bikarbonu i ačine. Umutiti posebno jaja sa šećerom, smeđim šećerom, vanilin šećerom, uljem i korom od narandže. Dodati suve sastojke i mutite mikserom da se dobro sve sjedini, pa umešati lagano narendanu šargarepu, kokos i brusnice. Masu sipati u pripremljen pleh a pečenje, pa peći nekih 40 minuta. Najbolje je proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru i vaditi i rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa i vući i pleha. Kada se ohladi, koru po dužini iseći na tri jednake trake. atim svaku pažljivo preseći na pola, kako bi se dobilo šest kora. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodati sve ostale sastojke i mutiti mikserom da se dobije gusta krema. Pre filovanja, može se ostaviti malo u frižideru, ali nije obave no. Prvu koru staviti na tacnu a filovanje, prema ati sa malo fila (vodite računa da fil podelite tako da ga imate dovoljno a sve kore, osim poslednje). Preko fila staviti drugu koru, prema ati filom i sve tako dok se ne utroši sav materijal. Na kraju, ukrasiti umućenom slatkom pavlakom. Prema ati je preko poslednje kore i sa strane. Po žeji, ukrasiti tostiranim kokosom i brusnicama. Ostaviti da odstoji u frižideru, pa tek sutradan seći.


This article is copyright ©  2013



Moje grne




Carrot cake
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Pita sa jabukama i orasima


Pita sa jabukama i orasima


Potrebno je;


500gr gotovih kora apitu


1kg  jabuka


100gr mlevcenih oraha


500ml jogurta


2 case od jogurta secera


1 casagri a


1 casa ulja


1 limun


cimet po ukusu


Priprema;


 


Recepti




Pita sa jabukama i orasima
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...

Salčići, salarice ili salnjaci… kako vam draže…


Salčići, salarice ili salnjaci… kako vam draže…


 


Kiselo testo a salčiće ili salnjake, kako ih još na ivaju u nekim krajevima, se „radi pod rukom“ i teško ga je opisati, ali ajde da probamo


DSC04154 400x250


DSC04147 400x238 DSC04075 400x266 DSC04077 400x300 DSC04079 400x300 DSC04081 400x300 DSC04127 400x300 DSC04133 400x396 DSC04136 331x400 DSC04137 361x400 DSC04140 400x216 DSC04143 400x282 DSC04144 400x256


Priprema:


Prvo, salo se radi , tj, omekšava i gnječi, tupim nožem i kad je meko. Ja ga obično ostavim preko noći na radijatoru da se odmr ne polako i da bude blago toplo dok ga nožem odvajam od opni.

Odvajaju se nožem sve one sitne opne i žilice, nije br o i nije lako, ali je lepše nego kad se samelje u mašini, verujte mi, i lakše se posle dodaje testu…

Koliko treba sala ? Pa a ovih 24 komada salčića ide 1kg brašna i obično ode 0,5 kg sala ili čak i manje, avisi koliki je komad sala kad ga kupite…

Od cele nenačete pakle 1kg mekog brašna odu mem tek toliko koliko je potrebno a posipanje po stolu u toku i rade, recimo nekih 100g.

Ostalo brašno stavim u vanglu, u njega dodam 100gr šećera, kvasac svež i prethodno otopljen u 3dcl mlakog mleka…

U toku mešanja dodam još malo mlake vode ako mi se testo učini tvrdo…

Ne dodaje se ni jaje ni ulje, nači, pravimo čisto kiselo testo…

Onda ga posle pola sata još jednom premesim i ra valjam po stolu u pravougaonik. Na pola pravougaonika stavljamo salo (vidi se na slici) a drugom polovinom preklopimo. Pa onda opet rastanjimo oklagijom na stolu i ponovimo postupak sve dok ima sala u činiji… Od 0,5 kg sala bude a 3 prema ivanja…

Na kraju se testo rastanji na debljinu od neka 3 milimetra…

Sečem ga u kocke, filujem, (fil je kod mene bio Nutela i pekme od šljiva), a postupak umotavanja u ove mašnice vidi se na slici… nije teško…

Peku se u prethodno dobro agrejanoj rerni, 250-275 c .

Ne trba ih dugo držati u rerni, 10-15 minuta je dovoljno, br o počnu da rastu i da rumene. Kad su pečeni vade se odmah i tepsije da ne bi upili mast koja je u toku pečenja iscurila i njih kao višak, posipaju se prah šećerom… i PRIJATNO !!!!


Domaći recepti i moje kuhinje




Salčići, salarice ili salnjaci… kako vam draže…
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook
Continue reading...
 

Anitini Recepti Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice